Κατάγματα κοπώσεως

Τι είναι τα κατάγματα κοπώσεως;

Τα κατάγματα κοπώσεως είναι μικροσκοπικές ρωγμές σε ένα οστό. Προκαλούνται από επαναλαμβανόμενη δύναμη, συχνά από υπερβολική χρήση – όπως επανειλημμένα άλματα πάνω-κάτω ή τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα κατάγματα κοπώσεως μπορούν επίσης να εμφανιστούν από την κανονική χρήση ενός οστού που εξασθενεί από μια πάθηση όπως η οστεοπόρωση.

Τα κατάγματα κοπώσεως είναι πιο συνηθισμένα στα οστά που φέρουν βάρος στο κάτω μέρος του ποδιού. Οι αθλητές στίβου και οι στρατιωτικοί που καταπονούνται για μεγάλες αποστάσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά ο καθένας μπορεί να υποστεί ένα κάταγμα κοπώσεως.

Εάν ξεκινήσατε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, για παράδειγμα, ενδέχεται να εμφανίσετε κατάγματα κοπώσεως εάν κάνετε πάρα πολλά πολύ σύντομα.

κατάγματα κοπώσεως
Από τι προκαλείται ένα κάταγμα κοπώσεως;

Τα κατάγματα κοπώσεως προκύπτουν συχνά από την αύξηση της ποσότητας ή της έντασης μιας δραστηριότητας πολύ γρήγορα.

Το οστό προσαρμόζεται σταδιακά στα αυξημένα φορτία μέσω της αναδόμησης, μιας κανονικής διαδικασίας που επιταχύνει όταν αυξάνεται το φορτίο στο οστό. Κατά την αναδόμησης, ο οστικός ιστός καταστρέφεται και στη συνέχεια αναδομείται.

Τα οστά που υπόκεινται σε ασυνήθιστη δύναμη χωρίς αρκετό χρόνο για αποκατάσταση απορροφούν τα κύτταρα γρηγορότερα από ό,τι το σώμα σας μπορεί να τα αντικαταστήσει, γεγονός που σας κάνει πιο ευάλωτους σε κατάγματα κοπώσεως.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καταγμάτων κοπώσεως περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα αθλήματα. Τα κατάγματα κοπώσεως είναι πιο συνηθισμένα σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα, όπως στίβο, μπάσκετ, τένις, χορό ή γυμναστική.
  • Αυξημένη δραστηριότητα. Τα κατάγματα κοπώσεως συμβαίνουν συχνά σε άτομα που ξαφνικά μετατοπίζονται από έναν καθιστικό τρόπο ζωής σε ένα ενεργό πρόγραμμα ή που αυξάνουν γρήγορα την ένταση, τη διάρκεια ή τη συχνότητα των προπονήσεων.
  • Φύλο. Οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν μη φυσιολογικές ή απούσες εμμηνορροϊκές περιόδους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων κοπώσεως.
  • Προβλήματα ποδιών. Τα άτομα που έχουν επίπεδα πόδια ή ψηλές, άκαμπτες καμάρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάγματα κοπώσεως. Τα φθαρμένα υποδήματα συμβάλλουν στο πρόβλημα.
  • Αποδυναμωμένα οστά. Παθήσεις όπως η οστεοπόρωση μπορούν να αποδυναμώσουν τα οστά σας και να διευκολύνουν την εμφάνιση καταγμάτων κοπώσεως.
  • Προηγούμενα κατάγματα κοπώσεως. Έχοντας ένα ή περισσότερα κατάγματα κοπώσεως σάς θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε περισσότερα.
  • Έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Οι διατροφικές διαταραχές και η έλλειψη βιταμίνης D και ασβεστίου μπορούν να κάνουν τα οστά πιο πιθανό να αναπτύξουν κατάγματα κοπώσεως.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας φυσιοθεραπευτής;

Τα κατάγματα κοπώσεως αντιμετωπίζονται αρχικά με τη στήριξη του ποδιού όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η διακοπή ή η τροποποίηση δραστηριοτήτων που αυξάνουν την ένταση στα πόδια (π.χ. τρέξιμο, άλμα) για τουλάχιστον 3 εβδομάδες συνιστάται για να επιτρέψει στα οστά να ξεκινήσουν τη διαδικασία επούλωσης.

Με βάση τον συγκεκριμένο τραυματισμό και την κατάστασή σας, ο φυσιοθεραπευτής μας μπορεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα στήριγμα, πατερίτσες ή ειδικά παπούτσια για να προστατέψετε τα οστά σας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Ποια τα συμπτώματα ενός κατάγματος κοπώσεως;

Στην αρχή, θα νιώσετε έναν απλό πόνο που σχετίζεται με το κάταγμα κοπώσεως, αλλά θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Η ευαισθησία αρχίζει συνήθως σε ένα συγκεκριμένο σημείο και μειώνεται κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Μπορεί να έχετε πρήξιμο γύρω από την επώδυνη περιοχή.

Ποια είναι η θεραπεία ενός κατάγματος κοπώσεως;

Για να μειώσετε το φορτίο του οστού μέχρι να επουλωθεί, μπορεί να χρειαστεί να φοράτε ειδικά παπούτσια ή να χρησιμοποιείτε πατερίτσες ή άλλα στηρίγματα.

Η χειρουργική επέμβαση, αν και ασυνήθιστη, είναι μερικές φορές απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η πλήρης επούλωση ορισμένων τύπων καταγμάτων κοπώσεως, ειδικά όσων εμφανίζονται σε περιοχές με ανεπαρκή παροχή αίματος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για να βοηθήσει την επούλωση σε αθλητές που θέλουν να επιστρέψουν στο άθλημά τους πιο γρήγορα.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!