Τενοντίτιδες

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα είναι ερεθισμός ή φλεγμονή ενός τένοντα – οι παχιές ινώδεις λωρίδες που προσκολλούν τους μυς στα οστά.

Η πάθηση προκαλεί πόνο και ευαισθησία λίγο έξω από την άρθρωση.

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε από τους τένοντες σας, όμως είναι πιο συχνή στους αγκώνες, τους ώμους, τους καρπούς, τις φτέρνες και τα γόνατα σας.

Examination of injured elbow of tennis player
athletic-massage
Από τι προκαλείται η τενοντίτιδα;

Αν και η τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από έναν ξαφνικό τραυματισμό, η πάθηση είναι πολύ πιο πιθανό να οφείλεται στην επανάληψη μιας συγκεκριμένης κίνησης με την πάροδο του χρόνου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τενοντίτιδα επειδή η δουλειά ή τα χόμπι τους περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες ασκούν πίεση στους τένοντες.

Η χρήση της σωστής τεχνικής είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν εκτελείτε επαναλαμβανόμενες αθλητικές κινήσεις ή δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία.

Η ακατάλληλη τεχνική μπορεί να υπερφορτώσει τον τένοντα – που μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, με τον αγκώνα του τενίστα – και να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη τενοντίτιδας περιλαμβάνουν την ηλικία, την εργασία σε συγκεκριμένες θέσεις ή τη συμμετοχή σε ορισμένα αθλήματα.

 • Ηλικία

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι τένοντες τους γίνονται λιγότερο ευέλικτοι – γεγονός που τους καθιστά ευκολότερους να τραυματιστούν.

 • Κατοχή

Η τενοντίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα των οποίων η εργασία περιλαμβάνει:

– Επαναλαμβανόμενες κινήσεις

– Άβολες θέσεις

– Συχνή ανύψωση αντικειμένων πάνω από το κεφάλι

– Δόνηση

– Ισχυρή άσκηση

 • Αθλητισμός

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τενοντίτιδα εάν συμμετέχετε σε ορισμένα αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ειδικά εάν η τεχνική σας δεν είναι η βέλτιστη. Αυτό μπορεί να συμβεί με τα εξής αθλήματα:

– Μπέιζμπολ

– Μπάσκετ

– Μπόουλινγκ

– Γκολφ

– Τρέξιμο

– Κολύμβηση

– Τένις

Ποια η θεραπεία;

Οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με ξεκούραση, φυσιοθεραπεία και φάρμακα για τη μείωση του πόνου.

Εάν η τενοντίτιδα είναι σοβαρή και οδηγεί σε ρήξη ενός τένοντα, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Οι στόχοι της θεραπείας τενοντίτιδας είναι η ανακούφιση του πόνου σας και η μείωση της φλεγμονής. Συχνά, η αυτοφροντίδα – συμπεριλαμβανομένης της ξεκούρασης, του της εφαρμογής πάγου και των παυσίπονων – μπορεί να είναι όλη η θεραπεία που χρειάζεστε.

Φυσιοθεραπεία

Εκτός από τα φάρμακα, μπορεί να επωφεληθείτε από ένα πρόγραμμα ειδικής άσκησης που έχει σχεδιαστεί για να εκτείνει και να ενδυναμώνει τον μυϊκό τένοντα που έχει προσβληθεί.

Για παράδειγμα, η εκκεντρική ενδυνάμωση – η οποία δίνει έμφαση στη συστολή ενός μυός ενώ επιμηκύνεται – έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για πολλές χρόνιες παθήσεις τένοντα και θεωρείται πλέον θεραπεία πρώτης γραμμής.

Ποια τα συμπτώματα της τενοντίτιδας;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της τενοντίτιδας τείνουν να εμφανίζονται στο σημείο όπου ένας τένοντας προσκολλάται σε ένα οστό και συνήθως περιλαμβάνουν:
 
 • Πόνο που συχνά περιγράφεται ως αμβλύς, ειδικά όταν μετακινείτε το προσβεβλημένο άκρο ή την άρθρωση
 • Ευαισθησία
 • Ήπιο πρήξιμο
 

Πώς είναι γνωστή η τενοντίτιδα;

Μερικά κοινά ονόματα για διάφορα προβλήματα τενοντίτιδας είναι τα εξής:
 
 • Αγκώνας του τενίστα
 • Αγκώνας του γκολφέρ
 • Ώμος του πίτσα
 • Ώμος του κολυμβητή
 • Γόνατο του άλτη
 

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!