Η άκανθα πτέρνας είναι μια οστέινη ανάπτυξη στο κάτω μέρος της πτέρνας και αποτελεί μια συχνή αιτία πόνου αυτής. Συνήθως δημιουργείται από μηχανική έλλειψη ισορροπίας “κούτσαιμα”,  λανθασμένη επιλογή παπουτσιών ή ακόμα και παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για διάταση ή κάκωση της λωρίδας του ιστού που συνδέει το οστό της πτέρνας με το μετατάρσιο.  Στην ακτιγραφική εξέταση η άκανθα διακρίνεται ως ένα μυτερό εξόγκωμα του οστού της πτέρνας.

Η ύπαρξη αυτή του άκανθα προκαλεί ερεθισμό στην γύρω περιοχή του ποδιού έχοντας ως αποτέλεσμα τον έντονο τοπικό πόνο κατά την όρθια στάση, τη βάδιση και το τρέξιμοΟ πόνος αυτός παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονος κατά την πλήρη φόρτιση του ποδιού έπειτα από ένα χρονικό διάστημα ξεκούρασης όπου η πελματιαία απονεύρωση έχει χαλαρώσει με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο άκαμπτη.

Ψηλαφώντας την πελματιαία απονεύρωση έχουμε την δυνατότητα να την αισθανθούμε αρκετά τεντωμένη ενώ εάν πιέσουμε την περιοχή κοντά στην άκανθα μπορούμε να προκαλέσουμε τον πόνο.

Η κλινική εξέταση

Έτσι λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι η άκανθα αυτή που μας πονάει αλλά η φλεγμονή που δημιουργείται στην πελματιαία απονεύρωση λόγω της πίεσής της από την άκανθα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι την άκανθα πτέρνας την χαρακτηρίζουμε και ως πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Διάγνωση Άκανθας πτέρνας

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια ξεχωριστή πάθηση καθώς προκαλείται ακόμη και χωρίς την ύπαρξη άκανθας. Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση αυτή:

  1. Ο υπερπρηνισμός της ποδοκνημικής κατά την φάση στήριξης του ποδιού «πλατυποδία», όπου ασκούνται τραυματικές διατατικές δυνάμεις στην ποδική καμάρα από όπου περνάει η πελματιαία απονεύρωση
  2. Η έλλειψη καλής κινητικότητας των μυών της γάμπας με μερική αδυναμία να τραβήξουν το άκρο πόδι προς τα επάνω αποσταθεροποιώντας έτσι τη διαδικασία της βάδισης
  3. Η μη καλή στήριξη της ποδικής καμάρας λόγω χαλαρών αρθρώσεων του άκρου πόδα
  4. Η μη σωστή επιλογή υποδήματος που δημιουργούν στα σύνδρομα καταπόνησης
Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση
 • Πάμε να δούμε όμως τώρα πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει τη πάθηση αυτή. Μέχρι τώρα η κλασσική φυσικοθεραπεία (tens, υπέρρηχοι, διαθερμίες κλπ.) δεν μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η ανακάλυψη των κρουστικών κυμάτων έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποτελεσματικά. Όσον αφορά το κομμάτι της άκανθας οι κρουστικοί υπέρηχοι τύπου radial μπορούν ακόμα και να εξαλείψουν την άκανθα ενώ στην περίπτωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας (χωρίς την ύπαρξη άκανθας) καταπολεμούν τελείως την φλεγμονή.

 • Α’ φάση: ο θεραπευτής εστιάζει στα πρωτογενή αλλά και δευτερογενή σημεία του πόνου σε διάλογο με τον ασθενή και έπειτα
 • Β’ φάση: σκανάρεται με το μηχάνημα όλη τη πελματιαία απονεύρωση δίνοντάς της με αυτόν τον τρόπο ελαστικότητα καθώς και την περιοχή της γάμπας.
 • Γ φάση: το επόμενο μέσο που χρησιμοποιούμε για άμεση αντιφλεγμονώδη δράση είναι το Hilterapia που λόγω της βιογερδετικής του δράσης εισχωρεί στο κέντρο του πόνου εξαλείφοντάς τον.
 • Δ φάση: Τέλος, αν θέλουμε ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα εφαρμόζουμε θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων με Tecar.