Δισκοκήλη στην αυχενική μοίρα

Ανάλογα με την περιοχή που υπάρχει κήλη στον αυχένα, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται από το λαιμό στον ώμο, από εκεί στον βραχίωνα και μέχρι τα ακροδάχτυλα (αυχενοβραχιώνια συνδρομή, συνήθως Α5-Α6, Α6-Α7 επίπεδο). Στην περίπτωση όπου διαπιστωθεί πίεση της κήλης σε σημείο του νωτιαίου μυελού τότε η αποκατάσταση πρέπει να είναι άμεση, είτε φυσικοθεραπευτικά είτε χειρουργικά.

Γενικά:

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργείται μια δισκοκήλη μπορεί να μην είναι μόνο ένας. Μπορεί να προέλθει από έναν απλό παιδικό τραυματισμό μέχρι και κάποιο σοβαρό ατύχημα. Αυτά είναι ικανά στο να τραυματίσουν το δίσκο ο οποίος με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζεται πολλές φορές ασυμπτωματικά όλο και περισσότερο.

Συντηρητική αγωγή:

Η λύση στα παραπάνω προβλήματα όσο και αν αυτά ακούγονται δυσάρεστα, δεν είναι μόνο χειρουργική. Για την ακρίβεια είναι λίγες οι περιπτώσεις οι οποίες θα οδηγηθούν στο χειρουργίο. Συνήθως λοιπόν προτείνεται ανάπαυση, φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση:

Η κλασσική φυσικοθεραπεία τύπου tens, υπέρηχοι, διαθερμίες και μαλάξεις έχουν ως σκοπό σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή να απαλύνουν τα συμπτώματα, κάτι το οποίο δεν είναι επαρκές. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει ασυμπτωματικός (να νιώθει καλά) αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν έχει γίνει κάποια πράξη ώστε να αποκατασταθεί. Εδώ έρχονται εξελιγμένα μηχανήματα όπως Decompression table (κρεβάτι αποσυμπίεσης), τα υπερπαλμικά Laser υψηλής ισχύος, τα LLLT Laser, ο κρουστικός υπέρηχος καθώς και τεχνικές όπως η χειροπρακτική, τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικά ακόμα και στην αποφυγή του χειρουργείου.

  1. Decompression table (κρεβάτι αποσυμπίεσης)

Αποσκοπεί στην διάνοιξη των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων υπό συνθήκες συγκεκριμένης έλξης. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό το δίσκο στη θέση του.

  1. Υπερπαλμικά Laser υψηλής ισχύος

Αυτά είναι το Nd-YAG, high intense Laser, K Laser –Cube 4, Hilterapia, τα οποία λόγω της ιδιότητάς τους να εισχωρούν εις βάθος μπορούν να «αφυδατώσουν» εν μέρη τον εκφυλισμένο δίσκο προκαλώντας με αυτό τον τρόπο το φαινόμενο με το μπαλόνι που ξεφουσκώνει.

  1. LLLT Laser

Το καλύτερο Laser αυτής της κατηγορίας είναι το εξελιγμένο Laser, irradia Laser, το οποίο μέσω της βιοανάδρασης που δημιουργεί ανακουφίζει άμεσα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα του πόνου.

  1. Κρουστικά κύματα

Η Shockwave therapy έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει αποτελεσματικά στην χαλάρωση των μυϊκών σπασμών (triger point therapy)