Δισκοκήλη στη οσφυϊκή μοίρα – Μέση

Τα συνήθη επίπεδα που χωρίζουν τη δισκοκήλη στη περιοχή της μέσης είναι με τη σειρά Ο5-Ι1, Ο4-Ο5, Ο3-Ο4.Η κήλη μπορεί και να εμφανιστεί είτε σε ένα από αυτά τα επίπεδα, είτε στα δύο είτε και στα 3. Ανάλογα με το επίπεδο που υπάρχει η κήλη έχουμε και διαφορετική συμπτωματολογία.

-Επίπεδο Ο5-Ι1: Στο επίπεδο αυτό η κήλη ερεθίζει τη πρώτη ιερή ρίζα και τα συμπτώματα είναι μουδιάσματα πίσω από το μηρό και στην εξωτερική επιφάνεια της κνήμης, ατροφία της γάμπας και αδυναμία πελματιαίας κάμψης του ποδιού. Επίσης πολλές φορές ακυρώνεται το αντανακλαστικό του Αχιλλείου τένοντα.

-Επίπεδο Ο4-Ο5: Σε αυτό το επίπεδο πιέζεται η 5η οσφυϊκή ρίζα του ισχιακού νεύρου και έχουμε συμπτώματα μουδιάσματος και πόνου στην επιφάνεια του μηρού, στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης και συνοδό αδυναμίας ραχιαίας έκτασης του ποδιού.

-Επίπεδο Ο3-Ο4: Σε αυτό το επίπεδο πιέζεται η 4η οσφυϊκή ρίζα του ισχιακού νεύρου δημιουργώντας μουδιάσματα στην εξωτερική πλευρά του μηρού, ατροφία τετρακεφάλου, κατάργηση του αντανακλαστικού της επιγονατίδας και αδυναμία να τεντωθεί το γόνατο.

-Και τα 3 επίπεδα μαζί: Σε αυτή τη περίπτωση τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα. Έχουμε την εμφάνιση του υπουριδικού συνδρόμου (σχεδόν πλήρης παράλυση του ισχιακού νεύρου με συνοδό απώλεια κοπράνων και ούρων). Η ισχιαλγία εμφανίζεται με οξύ πόνο, η οσφυαλγία επιδεινώνεται με την πραγματοποίηση απλών κινήσεων καθώς επίσης υπάρχει και αδυναμία κατά μήκος της πορείας του νεύρου.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Η κλασσική φυσικοθεραπεία τύπου tens, υπέρηχοι, διαθερμίες και μαλάξεις έχουν ως σκοπό σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή να απαλύνουν τα συμπτώματα, κάτι το οποίο δεν είναι επαρκές. Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει ασυμπτωματικός (να νιώθει καλά) αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα παραμένει καθώς δεν έχει γίνει κάποια πράξη ώστε να αποκατασταθεί. Εδώ έρχονται εξελιγμένα μηχανήματα όπως Decompression table (κρεβάτι αποσυμπίεσης), τα υπερπαλμικά Laser υψηλής ισχύος, τα LLLT Laser, ο κρουστικός υπέρηχος καθώς και τεχνικές όπως η χειροπρακτική, τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικά ακόμα και στην αποφυγή του χειρουργείου.

  1. Decompression table (κρεβάτι αποσυμπίεσης)

Αποσκοπεί στην διάνοιξη των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων υπό συνθήκες συγκεκριμένης έλξης. Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε στο μέγιστο επιτρεπτό βαθμό το δίσκο στη θέση του.

  1. Υπερπαλμικά Laser υψηλής ισχύος

Αυτά είναι το Nd-YAG, high intense Laser, K Laser –Cube 4, Hilterapia, τα οποία λόγω της ιδιότητάς τους να εισχωρούν εις βάθος μπορούν να «αφυδατώσουν» εν μέρη τον εκφυλισμένο δίσκο προκαλώντας με αυτό τον τρόπο το φαινόμενο με το μπαλόνι που ξεφουσκώνει.

  1. LLLT Laser

Το καλύτερο Laser αυτής της κατηγορίας είναι το εξελιγμένο Laser, irradia Laser, το οποίο μέσω της βιοανάδρασης που δημιουργεί ανακουφίζει άμεσα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα του πόνου.

  1. Κρουστικά κύματα

Η Shockwave therapy έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει αποτελεσματικά στην χαλάρωση των μυϊκών σπασμών (triger point therapy)