Πόνος στο γόνατο

 

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί κάποιος να πονάει στο γόνατό του. Ανάλογα με τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα που μπορεί να έχουμε μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής προβλήματα:-Κάκωση μηνίσκου: Από έναν τραυματισμό μπορούμε να έχουμε βλάβη στους μηνίσκους, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο γόνατο, φλεγμονή και πόνο στη περιοχή του μηνίσκου που έχει την κάκωση.

-Τενοντίτιδα της επιγονατίδας: Εδώ πρόκειται για μια φλεγμονή στον επιγονατιδικό τένοντα όπου εκδηλώνεται με πόνο και πρήξιμο στη μπροστινή πλευρά που γονάτου και επιδεινώνεται όταν αυτός καταπονείται κατά τη διάρκεια πχ κάποιου αθλήματος (εκδηλώνεται κυρίως σε αθλητές).

-Κάκωση γονάτου: Έπειτα από πολλούς τραυματισμούς μπορούμε να προκαλέσουμε διάστρεμμα στο γόνατο δηλαδή βλάβη σε έναν ή περισσότερους συνδέσμους που ενώνουν το μηριαίο οστό και τη κνήμη οι οποίοι σύνδεσμοι βοηθούν στη σταθερότητα της άρθρωσης (χιαστοί σύνδεσμοι και πλάγιοι). Σε αυτή τη περίπτωση το γόνατο πρήζεται, γίνεται ασταθές και πονάει πολύ.

-Θυλακίτιδα γονάτου: Φλεγμονή του θύλακα που περιβάλει το γόνατο με συνοδό διόγκωση του φυσιολογικού υγρού που έχει, ύπαρξη πόνου, αίσθημα ζέστης και επιδείνωση κατά το γονάτισμα.

-Χονδροπάθεια επιγονατίδας: χαρακτηρίζεται η εκφύλιση του αρθρικού υαλώδους χόνδρου της επιγονατίδας και εμφανίζεται σε νέους και ενήλικες. Οι αλλοιώσεις αυτές των αρθρικών επιφανειών δεν εμφανίζουν  πάντα συμπτωματολογία πόνου όπως επίσης και ο βαθμός των αλλοιώσεων δε σχετίζεται πάντα με τα συμπτώματα. Είναι δύσκολο κανείς να εξηγήσει το λόγο δημιουργίας της πάθησης καθώς η αιτιολογία είναι άγνωστη. Παράγοντες όμως που επιβαρύνουν την κατάσταση είναι η βλεσογονία, η πλατυποδία, η υψηλή θέση της επιγονατίδας, η αλγοδυστροφία, διάφορες κακώσεις του γονάτου, αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση κ.α.. Σε άτομα τα οποία στο παρελθόν μπορεί να δείξανε το απαραίτητο ενδιαφέρον παρόλο που είχαν τα συμπτώματα, η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην οστεοαρθρίτιδα του γονάτου.

-Οστεοαρθρίτιδα γονάτου: Εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως σε γυναίκες. Κατά το πρωινό ξύπνημα υπάρχει ακαμψία του γονάτου, οξύς πόνος, πολλές φορές κρυγμός, αίσθημα ζέστης και πρήξιμο στο γόνατο. Μακροπρόθεσμα δημιουργείται παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση:

 

Ανάλογα με τη περίπτωση του κάθε ασθενή προσαρμόζεται και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο έχει ως σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής.Μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι κατά περίπτωση τα εξής: Human Tecar, Hilterapia, Irradia, Shockwave και Gameready.