Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Στο ύψος του καρπού κάθε χεριού υπάρχει ένα είδος σωλήνα μαζί με 9 τένοντες που πραγματοποιούν την κάμψη των δακτύλων όπου διέρχεται το μέσο νεύρο, το οποίο είναι ένα από τα κύρια νεύρα του χεριού. Αυτός ο σωλήνας αποτελείται από τα τοιχώματα 3 οστών, τα οποία σκεπάζει μια ινώδη μεμβράνη (σύνδεσμος).Αν ο σύνδεσμος λόγω υπερβολικής καταπόνησης του χεριού (σύνδρομο υπέρχρησης) πιέσει το σωλήνα τότε το νεύρο αρχίζει να υποφέρει.

Αυτό έχει ως συνέπεια να ξεκινάνε μουδιάσματα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας (κατά τη διάρκεια χαλάρωσης αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, άρα εμφανίζεται πρήξιμο στην περιοχή του τούνελ οπότε και συμπίεση του νεύρου) ή έπειτα από πολύωρη χρήση του χεριού.

Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να υπάρξει συμπτοματολογία πόνου, μυϊκή αδυναμία (πέφτει το ποτήρι από το χέρι), ευαισθησία δακτύλων και άλλα.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Η εξελιγμένη φυσικοθεραπεία έχει ως σκοπό να αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό το πρόβλημα και όχι απλά να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Εδώ έρχεται η χρήση των ισχυρών Laser όπως Nd-YAG Laser, Hilterapia και irradia.Επίσης στη διαδικασία «διαδικασία διάνοιξης» του πιεσμένου τούνελ παρεμβαίνει η χρήση του κρουστικού υπερήχου. Έρευνες έδειξαν ότι 8 στα 10 περιστατικά που υπεβλήθησαν σε αυτή τη μέθοδο θεραπείας όχι απλά βελτιώθηκε η κλινική του εικόνα, αλλά απέφυγαν ακόμα και τη χειρουργική επέμβαση.