Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής (Rotator cuff Syndrom)

Το μυοτενώντιο πέταλο του ώμου (Rotator cuff) δηλαδή οι μυς και οι τένοντες που περιβάλουν την περιοχή του ώμου και βρίσκονται μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου οστού, της ακρομιοκλειδικής άρθρωσης και του κορακοακρομιακού τόξου προστρίβονται έπειτα από έντονη χρήση, δημιουργώντας συμπτώματα πόνου τα οποία χαρακτηρίζονται ως σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.Αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι όσο πιο πολύ δουλεύουμε τον ώμο, τόσο πρήζονται – φλεγμένονται οι τένοντες οπότε και ο ελεύθερος χώρος που έχουν για να κινηθούν, μειώνεται. Ο ελεύθερος χώρος βρίσκεται κάτω από το ακρόμιο της ωμοπλάτης. Η μείωση αυτή του χώρου μπορεί να είναι εκ κατασκευής ή αποτέλεσμα υπέρχρησης και συνοδεύεται με έντονο πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων της άρθρωσης.

Με την πολύ χρήση οι μύες και οι τένοντες εκφυλίζονται από τη συνεχή τριβή πάνω στα οστά και έτσι έχουμε την αρχή της τενοντίτιδας. Όσο πιο πολύ τρίβονται, τόσο πιο πολύ εκφυλίζονται έχοντας σαν επόμενο στάδιο την μερική ρήξη και τελικό την πλήρη ρήξη αυτών.

Η εξέταση που μας δείχνει ξεκάθαρα το σύνδρομο είναι μαγνητική τομογραφία καθώς σε αυτή και μόνο μπορούμε να δούμε τους μυς, τους τένοντες και τα οστά ταυτόχρονα όπως και να μετρήσουμε και την απόσταση μεταξύ βραχιονίου και ακρομίου.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση:

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και των μυικών σπασμών της γύρω περιοχής, η αποκατάσταση του εύρους κίνησης της άρθρωσης καθώς και σε τελικό στάδιο η ενδυνάμωση του ώμου. Η κλασσική φυσικοθεραπεία είναι μερικώς αναποτελεσματική και για αυτό και πρέπει να κάνουμε χρήση εξελιγμένων τεχνικών και μηχανημάτων θεραπείας τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους διαμέσω ερευνών.-Χρήση κρουστικού υπερήχου για την αποδέσμευση του πόνου

-Τεχνικές έλξεων του ώμου για την απελευθέρωση χώρου μεταξύ του ακρομίου και του βραχιονίου.

-Hilterapia για επουλωτική δράση

-Irradia για αντιφλεγμονώδη δράση

-Σε τελικό στάδιο, ασκήσεις ενδυνάμωσης τροφικού πετάλου