Αρθρίτιδα αγκώνα

Τι είναι η αρθρίτιδα αγκώνα;

Εάν ο πόνος στον αγκώνα σάς δυσκολεύει να κάνετε πράγματα όπως να μεταφέρετε ψώνια, να παίξετε τένις ή να χρησιμοποιήσετε ένα σφυρί, μπορεί να ευθύνεται η αρθρίτιδα αγκώνα.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα αγκώνα;

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει τον απορροφητικό χόνδρο στα άκρα των οστών που τους επιτρέπει να κινούνται ομαλά στην άρθρωση.

Καθώς ο χόνδρος καταστρέφεται, τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Τα χαλαρά θραύσματα εντός της άρθρωσης μπορεί να επιταχύνουν τον εκφυλισμό.

Ο τραυματισμός στον αγκώνα μπορεί επίσης να βλάψει τον χόνδρο της άρθρωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αρθρίτιδας στην τραυματισμένη άρθρωση.

rsz_elbow-pain-compressed
Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας αγκώνα;

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας αγκώνα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο

Στα αρχικά στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ο πόνος μπορεί να αισθάνεται κυρίως στην εξωτερική πλευρά της άρθρωσης. Ο πόνος γενικά επιδεινώνεται καθώς γυρίζετε (περιστρέφετε) τον πήχη σας. Ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να επιδεινωθεί καθώς τεντώνετε το χέρι σας. Ο πόνος που συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν είστε σε ηρεμία υποδηλώνει ένα πιο προχωρημένο στάδιο οστεοαρθρίτιδας.

  • Πρήξιμο

Αυτό είναι πιο συχνό με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  • Αστάθεια

Η άρθρωση δεν είναι σταθερή, καθιστώντας δύσκολο ή αδύνατο να κάνετε συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες.

  • Έλλειψη πλήρους κίνησης

Δεν μπορείτε να τεντώσετε ή να λυγίσετε τον αγκώνα.

  • Κλείδωμα

Η άρθρωση του αγκώνα σας πιάνεται ή κλειδώνει. Αυτό μπορεί να συμβεί με την οστεοαρθρίτιδα.

  • Ακαμψία

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με την αρθρίτιδα που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό.

  • Πόνο και στους δύο αγκώνες

Ο πόνος και στους δύο αγκώνες, στους καρπούς ή τους ώμους, καθώς και ο πόνος στους αγκώνες είναι σύμπτωμα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ποια η θεραπεία της αρθρίτιδας αγκώνα;

Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας της αρθρίτιδας. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μη χειρουργική θεραπεία, φυσιοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), συμπεριλαμβανομένων της ναπροξένης και της ιβουπροφαίνης, ανακουφίζουν από τη φλεγμονή, το πρήξιμο και τον πόνο.

Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα ή ενέσεις κορτιζόνης, ένα στεροειδές που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο για μερικούς μήνες.

Οι επιαγκωνίδες και οι νάρθηκες προσφέρουν επιπλέον υποστήριξη στην άρθρωση.

Η φυσιοθεραπεία στους χώρους του iphysio μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ένταση στον αγκώνα σας, να αποκτήσετε δύναμη και κινητικότητα και να διαχειριστείτε τον πόνο.

Πώς σχετίζεται η αρθρίτιδα αγκώνα με την ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια της επένδυσης των αρθρώσεων (του αρθρικού υγρού). Καθώς η επένδυση των αρθρώσεων διογκώνεται, ο χώρος των αρθρώσεων στενεύει.

Η ασθένεια καταστρέφει σταδιακά τα οστά και τους μαλακούς ιστούς. Συνήθως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τόσο τους αγκώνες, όσο και άλλες αρθρώσεις όπως το χέρι, τον καρπό και τον ώμο.

Τι αφορά η αρθρίτιδα αγκώνα;

Η αρθρίτιδα αγκώνα μπορεί να προκαλέσει πόνο όχι μόνο όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας, αλλά και όταν τον τεντώνετε. Η πιο κοινή αιτία της αρθρίτιδας αγκώνα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα και οι τραυματισμοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν αρθρίτιδα στην άρθρωση του αγκώνα.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.