Θυλακίτιδα ωλεκράνου

Τι είναι η θυλακίτιδα ωλεκράνου;

Η θυλακίτιδα ωλεκράνου είναι ένας λεπτός σάκος με υγρό που βρίσκεται ανάμεσα στο δέρμα και στην άκρη του αγκώνα στο πίσω μέρος του βραχίονα.

Κανονικά, ο θύλακας λειτουργεί ως μαξιλάρι για την άκρη του αγκώνα κι αυτός ο σάκος έχει μόνο μια ελάχιστη ποσότητα υγρού.

Ωστόσο, ο θύλακας μπορεί να γεμίσει με επιπλέον υγρό και να πρηστεί εάν ερεθιστεί ή φλεγμονή. Αυτή η πάθηση ονομάζεται θυλακίτιδα ωλεκράνου.

Από τι προκαλείται η θυλακίτιδα ωλεκράνου;

Μια κοινή αιτία της θυλακίτιδας ωλεκράνου είναι ο τραυματισμός, όπως το χτύπημα του αγκώνα σε μια σκληρή επιφάνεια ή η πτώση στον αγκώνα.

Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια κάθε αθλητικού γεγονότος όταν κάποιος πέσεις στον αγκώνα του. Εμφανίζεται συχνά σε παίκτες ποδοσφαίρου, χόκεϊ, μπάσκετ και βόλεϊ.

Η θυλακίτιδα ωλεκράνου μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα που στηρίζουν τον αγκώνα τους σε σκληρή επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της πληκτρολόγησης σε πληκτρολόγιο υπολογιστή και είναι κοινώς γνωστή ως «αγκώνας του μαθητή».

Εκτός από τους αθλητές και τους μαθητές, τα άτομα σε άλλα επαγγέλματα όπου η θυλακίτιδα ωλεκράνου έχει αποδειχθεί ότι εμφανίζονται συχνότερα περιλαμβάνουν υδραυλικούς, ανθρακωρύχους, μηχανικούς και κηπουρούς.

Επιπλέον, τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη θυλακίτιδας ωλεκράνου.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης της δισκοκήλης;
 

Για να αποφύγετε τη δισκοκήλη, κάντε τα εξής:

  • Ασκηθείτε. Η ενίσχυση των μυών του κορμού σταθεροποιεί και στηρίζει τη σπονδυλική στήλη.
  • Διατηρήστε καλή στάση. Αυτό μειώνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους σας. Κρατήστε την πλάτη σας ευθεία και ευθυγραμμισμένη, ειδικά όταν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σηκώστε σωστά τα βαριά αντικείμενα, με τη βοήθεια των ποδιών σας – όχι της πλάτης σας.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους στην κήλη.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων καπνού.

Από τι χαρακτηρίζεται η θυλακίτιδα ωλεκράνου;

Η θυλακίτιδα ωλεκράνου) χαρακτηρίζεται από:
 
  • Πρήξιμο. Το αρχικό σύμπτωμα της θυλακίτιδας ωλεκράνου είναι συχνά οίδημα που αναπτύσσεται στο πίσω μέρος του αγκώνα.
  • Πόνο. Ο πόνος εμφανίζεται συχνότερα με άμεση πίεση στον αγκώνα, όπως όταν ακουμπάτε τον αγκώνα σε σκληρή επιφάνεια. Ο πόνος μπορεί μερικές φορές να συμβεί με την κάμψη του αγκώνα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μόνο πρήξιμο χωρίς σημαντικό πόνο.
  • Ερυθρότητα ή ζεστασιά. Περιστασιακά, ο θύλακας ωλεκράνου μπορεί να μολυνθεί. Τα τυπικά συμπτώματα ενός μολυσμένου πλέγματος ωλεκράνου περιλαμβάνουν το δέρμα που γίνεται ζεστό και κόκκινο. Ένα άτομο μπορεί επίσης να αναπτύξει πυρετό που σχετίζεται με μολυσμένο θύλακα ωλεκράνου.
 

Πώς η φυσιοθεραπεία βοηθάει στην αντιμετώπιση της θυλακίτιδας ωλεκράνου;

Η δισκοκήλη είναι συχνότερα το αποτέλεσμα μιας σταδιακής φθοράς που σχετίζεται με τη γήρανση και ονομάζεται εκφυλισμός δίσκου. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι σας γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη με ακόμη και μια μικρή καταπόνηση ή περιστροφή.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.