Ωλένια νευρίτιδα

Τι είναι η ωλένια νευρίτιδα;

Το σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας συμβαίνει όταν το νευρικό νεύρο, το οποίο διέρχεται μέσω του ωλένιου νεύρου (μια σειρά μυών, συνδέσμων και οστών) στο εσωτερικό του αγκώνα, τραυματίζεται, παρουσιάζει φλεγμονή, πρήζεται και ερεθίζεται.

Το σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας προκαλεί πόνο που μοιάζει πολύ με τον πόνο που αισθάνεστε όταν χτυπάτε τον αγκώνα σας.

Στον αγκώνα υπάρχει στην πραγματικότητα το ωλένιο νεύρο, ένα νεύρο που διασχίζει επίσης τον αγκώνα. Το ωλένιο νεύρο ξεκινά από πλάγια του λαιμού σας και καταλήγει στα δάχτυλά σας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας φυσιοθεραπευτής;

Πολλές περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας ωλένιας νευρίτιδας μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ο φυσιοθεραπευτής του iphysio θα καθορίσει τις δραστηριότητες που προκαλούν τα συμπτώματά σας. Οι συστάσεις σε αυτό το σημείο θα είναι να αποφύγετε αυτές τις δραστηριότητες για λίγο.

Θυμηθείτε, το νεύρο είναι ερεθισμένο και μερικές φορές πρησμένο. Εάν ο ερεθισμός και το πρήξιμο μειωθούν, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν επίσης.

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ο φυσιοθεραπευτής μας θα τροποποιήσει τη δραστηριότητά σας και μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε νάρθηκα για να απομακρύνετε την πίεση από το νεύρο.

Καθώς η κατάστασή σας αρχίζει να βελτιώνεται, ο φυσιοθεραπευτής μας μπορεί να σας διδάξει:

  • Ασκήσεις εύρους κίνησης. Ο φυσιοθεραπευτής μας θα σας δείξει συγκεκριμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στο αρχικό μήκος των μυών του βραχίονα που έχει μειωθεί λόγω της προστατευτικής στάσης του σώματος και να διατηρήσετε το φυσιολογικό μήκος αυτών που δεν έχουν επηρεαστεί.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών. Η βελτίωση της δύναμης στους γύρω μυς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας.
  • Ασκήσεις νεύρων. Τα νεύρα έχουν την ικανότητα να τεντώνονται, όπως οι μύες ή οι αρθρώσεις. Ο νευρικός ιστός είναι ο ισχυρότερος και μακρύτερος ιστός στο σώμα και αυτός που είναι πιο ευαίσθητος στη διάταση. Στο σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας, το νεύρο μπορεί να σφιχτεί ή να παγιδευτεί. Αυτές οι ασκήσεις είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την προώθηση της ροής του αίματος στο ωλένιο νεύρο.
  • Εργονομική εκπαίδευση. Ο φυσιοθεραπευτής μας θα σας διδάξει τρόπους για να αποφύγετε θέσεις και στάσεις που συμπιέζουν ή ενέχουν κίνδυνο παρατεταμένης διάτασης στο ωλένιο νεύρο. Θα μάθετε πώς να τροποποιείτε τις δραστηριότητες δουλειάς και αυτοφροντίδας για να αποτρέψετε περαιτέρω ερεθισμό των νεύρων.

Το iphysio σας προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ηλεκτροθεραπείας, καθώς και τη χρήση των μηχανημάτων klaser cube 4 και hilterapia.

Τι προκαλεί την ωλένια νευρίτιδα;

Το σύνδρομο της ωλένιας νευρίτιδας μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο λυγίζει συχνά τους αγκώνες του (όταν τραβά ή ανυψώνει), κλίνει πολύ στον αγκώνα του ή έχει τραυματίσει την περιοχή.

Η αρθρίτιδα, τα οστεόφυτα και τα προηγούμενα κατάγματα ή εξαρθρώσεις του αγκώνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν το σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία δεν είναι γνωστή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας;

Τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου ωλένιας νευρίτιδας:
 
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο χέρι ή στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο, ειδικά όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα τη νύχτα
  • Πόνος στα χέρια
  • Αδύναμη λαβή λόγω μυϊκής αδυναμίας στον προσβεβλημένο βραχίονα και χέρι
  • Πόνος στο εσωτερικό του αγκώνα
 
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της ωλένιας νευρίτιδας μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις υγείας ή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του αγκώνα του παίκτη του γκολφ (μέση επικονδυλίτιδα).

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.