Εξάρθρημα ώμου

Τι είναι το εξάρθρημα ώμου;

Το εξάρθρημα ώμου είναι ένας τραυματισμός στον οποίο το οστό του άνω βραχίονα βγαίνει από την κυπελλώδη άρθρωση που είναι μέρος της ωμοπλάτης σας.

Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση του σώματος, γεγονός που τον καθιστά ευαίσθητο σε εξάρθρημα.

Εάν υποψιάζεστε εξάρθρημα ώμου, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Τα περισσότερα άτομα ανακτούν την πλήρη λειτουργία των ώμων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, όταν παθαίνετε εξάρθρημα, η άρθρωση σας μπορεί να γίνει ασταθής και να είναι επιρρεπής σε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις.

shoulder-pain-2
Από τι προκαλείται το εξάρθρημα;

Η άρθρωση του ώμου παθαίνει πιο συχνά εξάρθρημα από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση.

Επειδή κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις, ο ώμος σας μπορεί να μετατοπιστεί προς τα εμπρός, προς τα πίσω ή προς τα κάτω, πλήρως ή μερικώς, αν και τα περισσότερα εξαρθρήματα εμφανίζονται στο μπροστινό μέρος του ώμου.

Επίσης, ο ινώδης ιστός που ενώνει τα οστά του ώμου σας μπορεί να σχιστεί ή τεντωθεί, περιπλέκοντας το εξάρθρημα.

Χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη, όπως ένα ξαφνικό χτύπημα στον ώμο σας, για να μπουν τα κόκαλα στη θέση τους.

Η ακραία περιστροφή της άρθρωσης του ώμου σας μπορεί να βγάλει το άνω οστό του βραχίονα σας από την άρθρωση του ώμου σας.

Ενδέχεται επίσης να εμφανιστεί μερική εξάρθρωση, στην οποία το οστό του άνω βραχίονα σας βρίσκεται εν μέρει στην άρθρωση του ώμου σας.

Ένα εξάρθρημα ώμου μπορεί να προκληθεί από:

Αθλητικούς τραυματισμούς. Το εξάρθρημα ώμου είναι συνήθης τραυματισμός σε αθλήματα επαφής, όπως το χόκεϊ και το ποδόσφαιρο, και σε αθλήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν πτώσεις, όπως γυμναστική, βόλεϊ και σκι κατάβασης.

Τραυματισμό που δεν σχετίζεται με τον αθλητισμό. Ένα δυνατό χτύπημα στον ώμο σας κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος είναι μια κοινή πηγή εξαρθρήματος.

Πτώσεις. Μπορεί να βγάλετε τον ώμο σας γλιστρώντας ή κατά τη διάρκεια μιας πτώσης.

Ποια είναι η θεραπεία για το εξάρθρημα ώμου;

Η θεραπεία ενός εξαρθρήματος ώμου μπορεί να περιλαμβάνει:

Κλειστή ανάταξη. Ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει απαλούς ελιγμούς για να βοηθήσει τα οστά των ώμων σας να επιστρέψουν στις σωστές θέσεις τους.

Ανάλογα με την ποσότητα του πόνου και του πρηξίματος, μπορεί να χρειαστείτε μυοχαλαρωτικό ή ηρεμιστικό ή, σπάνια, ένα γενικό αναισθητικό πριν από τον χειρισμό των οστών των ώμων σας.

Χειρουργική επέμβαση. Σπάνια, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση εάν τα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα σας είναι κατεστραμμένα.

Ακινητοποίηση. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό νάρθηκα για μερικές ημέρες έως τρεις εβδομάδες για να αποτρέψει την κίνηση του ώμου σας.

Φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα παυσίπονο ή ένα μυοχαλαρωτικό ενώ ο ώμος σας θεραπεύεται.

Αποκατάσταση. Αφού αφαιρεθεί ο νάρθηκας, μπορείτε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης του iphysio που έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει το εύρος κίνησης, τη δύναμη και τη σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου σας.

Εάν είχατε ένα αρκετά απλό εξάρθρημα ώμου χωρίς σημαντική βλάβη των νεύρων ή των ιστών, η άρθρωση των ώμων σας πιθανότατα θα βελτιωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο μελλοντικού εξαρθρήματος.

Η συνέχιση της δραστηριότητας μετά το εξάρθρημα των ώμων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό της άρθρωσης των ώμων σας ή νέο εξάρθρημα.

Πώς μπορείτε να προλάβετε το εξάρθρημα ώμου;

Για να αποτρέψετε ένα εξάρθρημα ώμου:
 
  • Αποφύγετε πτώσεις.
  • Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό όταν κάνετε αθλήματα επαφής.
  • Ασκηθείτε τακτικά για να διατηρήσετε τη δύναμη και την ευελιξία στις αρθρώσεις και τους μυς σας.
 
Μόλις το εξάρθρημα ώμου συμβεί, μπορεί να είστε πιο ευαίσθητοι σε μελλοντικά εξαρθρήματα ώμων.
 
Για να αποφύγετε την υποτροπή, ακολουθήστε τις συγκεκριμένες ασκήσεις δύναμης και σταθερότητας που έχετε συζητήσει εσείς και ο γιατρός σας για τον τραυματισμό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εξαρθρήματος ώμου;

Η δισκοκήλη είναι συχνότερα το αποτέλεσμα μιας σταδιακής φθοράς που σχετίζεται με τη γήρανση και ονομάζεται εκφυλισμός δίσκου

Τα σημάδια και συμπτώματα εξαρθρήματος ώμων μπορεί να περιλαμβάνουν:
 
  • Έναν ορατά παραμορφωμένο ώμο
  • Οίδημα ή μώλωπες
  • Έντονο πόνο
  • Αδυναμία μετακίνησης της άρθρωσης
 
Το εξάρθρημα του ώμου μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στο κάτω μέρος του βραχίονα ή στον αυχένα σας.
 
Οι μύες στον ώμο σας μπορεί να εμφανίσουν συσπάσεις από τη διαταραχή, αυξάνοντας συχνά την ένταση του πόνου σας.

. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι σας γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη με ακόμη και μια μικρή καταπόνηση ή περιστροφή.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.