Επειδή η υπερβολική χρήση των τενόντων προκαλεί συχνά τενοντίτιδα περονιαίων, η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για να τους βοηθήσει να επουλωθούν.
Το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, όπως περπάτημα, που μπορεί να επιδεινώσουν τον τραυματισμό μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος.
Με τον καιρό, επειδή η περιοχή χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει, ο πόνος θα μειωθεί.
Οι μη χειρουργικές θεραπείες που είναι συχνές σε περιπτώσεις τενοντίτιδας περονιαίων περιλαμβάνουν:
- Ακινητοποίηση: Διακοπή της κίνησης του ποδιού και του αστραγάλου με χρήση στηριγμάτων.
- Φάρμακα: Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.
- Φυσιοθεραπεία: Η θεραπεία με πάγο, θερμότητα και υπερήχους μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο. Μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματα, στο iphysio θα σας δείξουμε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς και βελτιώνουν την ισορροπία και την κίνηση.
- Στήριξη: Μερικά άτομα μπορεί να χρειάζονται υποστήριγμα για χρήση κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση στον αστράγαλο.
- Ένεση κορτιζόνης: Ο γιατρό σας μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να συστήσει αυτό το αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα ρήξης, εάν η κορτιζόνη εγχέεται στους περονιαίους τένοντες.
Η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια κατά τη θεραπεία της τενοντίτιδας περονιαίων και θεωρείται συνήθως ως έσχατη λύση εάν οι μη χειρουργικές μέθοδοι δεν βοηθούν στη μείωση του πόνου.