Σύνδρομο Osgood-Schlatter

Τι είναι το σύνδρομο Osgood-Schlatter;

Το σύνδρομο Osgood-Schlatter μπορεί να προκαλέσει ένα οδυνηρό, οστέινο εξόγκωμα στο οστό της κνήμης ακριβώς κάτω από το γόνατο.

Συνήθως, εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους που βιώνουν ραγδαία ανάπτυξη κατά την εφηβεία.

shutterstock_80684191
Ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου;

Το σύνδρομο Osgood-Schlatter εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης – όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πατινάζ και μπαλέτο.

Τα αγόρια ηλικίας 12 έως 14 ετών και τα κορίτσια ηλικίας 10 έως 13 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο Osgood-Schlatter.

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα από ό,τι τα αγόρια. Η πάθηση συνήθωςσταματάει μόνη της, μόλις σταματήσουν να αναπτύσσονται τα οστά του παιδιού.

Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο Osgood-Schlatter είναι:

  • Ηλικία. Το σύνδρομο Osgood-Schlatter εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της εφηβείας. Τα εύρη ηλικιών διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, επειδή τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα από ό,τι τα αγόρια. Τα αγόρια ηλικίας 12 έως 14 ετών και τα κορίτσια ηλικίας 10 έως 13 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο Osgood-Schlatter.
  • Φύλο. Το σύνδρομο Osgood-Schlatter είναι πιο συχνό στα αγόρια, αλλά το χάσμα των φύλων μειώνεται καθώς περισσότερα κορίτσια ασχολούνται με τον αθλητισμό.
  • Αθλητισμός. Η πάθηση συμβαίνει πιο συχνά με αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης.
  • Ευλυγισία. Το σφίξιμο στους μύες του τετρακέφαλου μπορεί να αυξήσει το τράβηγμα του τένοντα του γόνατος στην πλάκα ανάπτυξης στο πάνω μέρος του οστού της κνήμης.
Ποια η θεραπεία του συνδρόμου Osgood-Schlatter;

Το σύνδρομο Osgood-Schlatter συνήθως υποχωρεί χωρίς επίσημη θεραπεία. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται αφού σταματήσουν να αναπτύσσονται τα οστά του παιδιού σας.

Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη ή η νατριούχος ναπροξένη μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Θεραπεία

Ένας φυσιοθεραπευτής μας μπορεί να διδάξει στο παιδί σας ασκήσεις για να κάνει διατάσεις στα τετρακέφαλα του μηρού, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης όπου ο τένοντας του γόνατος συνδέεται με το οστό της κνήμης.

Ο μεσογονάτιος τένοντας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα τετρακέφαλα και τα πόδια γενικά μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος.

Χειρουργική επέμβαση

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εάν ο πόνος είναι εξουθενωτικός και δεν υποχωρεί, μπορεί να συσταθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της οστέινης υπερανάπτυξης.

shutterstock_279708422

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου Osgood-Schlatter;

Το πρήξιμο και ο πόνος ακριβώς κάτω από το γόνατο είναι τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου Osgood-Schlatter. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο, γονάτισμα και άλμα και μειώνεται με ξεκούραση.

Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ένα μόνο γόνατο, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα δύο γόνατα. Η δυσφορία μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες και μπορεί να επαναληφθεί έως ότου το παιδί σας σταματήσει να μεγαλώνει.

Από τι προκαλείται το σύνδρομο Osgood-Schlatter;

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα και σκύψιμο – όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και μπαλέτο – οι μύες του μηρού (τετρακέφαλοι) τραβούν τον τένοντα που συνδέει το καπάκι του γόνατος με την πλάκα στο πάνω μέρος του οστού της κνήμης.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη ένταση μπορεί να αναγκάσει τον τένοντα να τραβηχτεί στην πλάκα όπου ο τένοντας εισάγει στο οστό της κνήμης, με αποτέλεσμα πόνο και πρήξιμο που σχετίζεται με το σύνδρομο Osgood-Schlatter.

Μερικά παιδικά σώματα προσπαθούν να καλύψουν αυτό το χάσμα με νέα ανάπτυξη των οστών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα οστέινο κομμάτι σε αυτό το σημείο.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!