Χονδροπάθεια επιγονατίδας

Τι είναι η χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι ένα αφύσικο μαλάκωμα του χόνδρου της κάτω πλευράς του γόνατος (επιγονατίδας).

Είναι αιτία πόνου στο μπροστινό μέρος του γόνατος (πρόσθιου πόνου στο γόνατο).

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιου πόνου στο γόνατο και προκύπτει από εκφυλισμό του χόνδρου λόγω κακής ευθυγράμμισης του γόνατος (επιγονατίδας), καθώς ολισθαίνει πάνω από το κάτω άκρο του μηρού.

shutterstock_92175247
Ποια είναι η θεραπεία για τη χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Ο πρωταρχικός στόχος για τη θεραπεία και την αποκατάσταση της χονδροπάθειας επιγονατίδας είναι να δημιουργηθεί μια πιο ευθεία διαδρομή για να ακολουθήσει η επιγονατίδα κατά τη διάρκεια της συστολής του τετρακέφαλου.

Η αρχική αντιμετώπιση του πόνου περιλαμβάνει την αποφυγή κινήσεων που ερεθίζουν το γόνατο. Η εφαρμογή πάγου και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (για παράδειγμα, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη) μπορεί να βοηθήσουν.

Η επιλεκτική ενίσχυση του εσωτερικού τμήματος του τετρακέφαλου μυός βοηθά στην ομαλοποίηση της παρακολούθησης της επιγονατίδας. Η καρδιαγγειακή κατάσταση μπορεί να διατηρηθεί με στατικό ποδήλατο (χαμηλή αντίσταση αλλά υψηλή ταχύτητα), τρέξιμο ή κολύμβηση με τα πόδια ίσια.

Ο έλεγχος τυχόν αλλαγών στην προπόνηση πριν από τον πόνο στη χονδροπάθεια επιγονατίδας, καθώς και ο έλεγχος των παπουτσιών για τρέξιμο για σωστή βιομηχανική εφαρμογή είναι κρίσιμος για να αποφευχθεί η επανάληψη του επώδυνου κύκλου.

Γενικά, αποφεύγονται οι πλήρεις ασκήσεις καθισμάτων με βάρη. Περιστασιακά, απαιτείται στήριξη με επιγονατιδικές συσκευές. Σπάνια, εξετάζεται η χειρουργική διόρθωση της ευθυγράμμισης του γόνατος.

Πώς βοηθάει η φυσιοθεραπεία;

Στο πρότυπο κέντρο iphysio, οι φυσιοθεραπευτές μας θα εξετάσουν το πρόβλημα στο γόνατό σας και θα σας παρέχουν συμβουλές και ασκήσεις για την επιτυχή αποκατάσταση της πάθησης.  Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε είναι το hilterapia και η διαμαγνητική αντλία.

Οι διατάσεις και η ενδυνάμωση των τετρακέφαλων μυών και των σχετικών μυϊκών ομάδων είναι κρίσιμο στάδιο για μια αποτελεσματική και διαρκή αποκατάσταση της χονδροπάθειας επιγονατίδας.

Οι ασκήσεις τετρακέφαλων είναι τα θεμέλια ενός τέτοιου προγράμματος φυσιοθεραπείαςκαι γίνονται με συστολή των μυών του μηρού, ενώ τα πόδια είναι ίσια και διατηρώντας αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα.

Μπορούν να γίνουν έως και 10 σετ από 15 έως 20 φορές την ημέρα.

Τι προκαλεί τη χονδροπάθεια επιγονατίδας;

Η επιγονατίδα συνήθως «τραβιέται» πάνω από το άκρο του μηριαίου οστού σε ευθεία γραμμή από τον τετρακέφαλο μυ. Οι ασθενείς με χονδροπάθεια επιγονατίδας έχουν συχνά μη φυσιολογική επιγονατιδική μορφή προς την πλευρική (εξωτερική) πλευρά του μηριαίου οστού.

Αυτή η ελαφρώς ανομοιόμορφη διαδρομή επιτρέπει στην κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας να τριφτεί κατά μήκος του μηριαίου οστού, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και πόνο.

Ορισμένα άτομα έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν χονδροπάθεια επιγονατίδας, όπως οι γυναίκες και οι δρομείς με πλατυποδία.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της Δισκοπάθειας Αυχένα – Μέσης.