Βελονισμός

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη από το 2000 π.Χ και συνεχίζει να εφαρμόζεται και να εξελίσσεται μέχρι σήμερα αδιάλειπτα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου

 

Είναι σχετικά ανώδυνος και λειτουργεί εκεί όπου η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Φέρει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές λαμβάνει ο ασθενής. Περιορίζει τα συμπτώματα και την φαρμακευτική αγωγή σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
 
  • Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.
  • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο και έχει μεγάλη διάρκεια δράσης (μήνες ή χρόνια).
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
  • Συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είτε δεν είναι αποτελεσματική είτε προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υψηλής δοσολογίας.
  • Δρα συνεργικά με την φαρμακευτική αγωγή, ενισχύει δηλαδή τη δράση της, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με αυτή και έτσι επιτρέπει τη μείωση της δοσολογίας φαρμάκων σε μια χρόνια νόσο.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Είναι ασφαλής θεραπεία όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό (όπως άλλωστε ορίζει και η ελληνική πολιτεία).
  • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό (και ως εκ τούτου βοηθά στη φάση ανάρρωσης από διάφορες ασθένειες ή σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία).
  • Έχει προσιτό κόστος θεραπείας.
acupuncture-treatment
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανάλογα με την πάθηση ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 95%. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Δεδομένου ότι αποτελεί ιατρική πράξη ενσωματωμένη πλέον στη δυτική ιατρική, πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τον βελονισμό, αλλά και να εξετάσουν τον ασθενή και να διαγνώσουν μια πάθηση (ίσως και επείγουσα) που χρήζει άλλης θεραπείας.

 

Μικροπιέσεις ακριβείας

Συχνές ερωτήσεις;

Τις τελευταίες δεκαετίες πλήθος έγκυρων επιστημονικών μελετών έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε μια σειρά παθήσεων και έχουν αποσαφηνίσει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων δρα.

Η εισαγωγή των βελονών στα ειδικά σημεία βελονισμού προκαλεί τη διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μια αλληλουχία νευρικών ώσεων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συνέπεια αυτού του ερεθισμού είναι η απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση, όπως τα ενδογενή οπιοειδή, οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες κ.λπ.

Απελευθερώνονται επίσης ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές όπου έχουν εισαχθεί οι βελόνες.

Ο βελονισμός δεν πονάει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι βελόνες δεν γίνονται καν αντιληπτές. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως, εύκαμπτες και ιδιαίτερα λεπτές. Δεν έχουν καμία σχέση με τις βελόνες αιμοληψίας.

Μυοσκελετικά νοσήματα: αυχεναλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, επικονδυλίτιδα, οσφυαλγία, ισχιαλγία, άλγος γονάτων, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άλγος ουρικής αρθρίτιδας, μετατραυματικό άλγος (π.χ. διαστρέμματος), μετεγχειρητικό άλγος, οδονταλγία.

Νευρολογικές παθήσεις: κεφαλαλγία – ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού, πάρεση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νυχτερινή ενούρηση.

Ψυχοσωματικές παθήσεις: αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία, φοβίες (πτήσης, αγοραφοβία κ.λπ.), εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ).