Πόνος στο γόνατο

Τι είναι ο πόνος στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο είναι συνηθισμένος και μπορεί να προκληθεί σε οποιαδήποτε από τις οστικές δομές που θέτουν σε κίνδυνο την άρθρωση του γόνατος, την επιγονατίδα ή τους συνδέσμους, τους τένοντες και τον χόνδρο (μηνίσκος) του γόνατος. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να επιδεινωθεί από τη σωματική δραστηριότητα, καθώς και από την παχυσαρκία, που επηρεάζει τους γύρω μυς και τις κινήσεις τους και μπορεί να προκληθεί από άλλα προβλήματα (όπως τραυματισμός στα πόδια). Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να αποβούν χρήσιμες.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια πόνου στο γόνατο;

Η περιοχή του πόνου στο γόνατο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη δομή που εμπλέκεται. Με μια λοίμωξη ή μια φλεγμονώδη διαδικασία, ολόκληρο το γόνατο μπορεί να είναι πρησμένο και να πονάει, ενώ μια ρήξη μηνίσκου ή ένα κάταγμα ενός οστού δίνει συμπτώματα μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Η κύστη Baker συνήθως προκαλεί πόνο στο πίσω μέρος του γόνατος.

Η σοβαρότητα του πόνου στις αρθρώσεις μπορεί να ποικίλει, από ελάχιστο έως σοβαρό πόνο.

Μερικά από τα σημάδια και συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στο γόνατο είναι:

  • Δυσκολία στο περπάτημα λόγω αστάθειας του γόνατος,
  • Ακινητοποίηση λόγω δυσφορίας,
  • Δυσκολία στο κατέβασμα ή ανέβασμα σκάλας λόγω βλάβης του χιαστού συνδέσμου,
  • Κλείδωμα του γόνατος (αδυναμία κάμψης του γονάτου),
  • Ερυθρότητα και πρήξιμο,
  • Αδυναμία έκτασης του γόνατος και
  • Μετατόπιση βάρους στο αντίθετο γόνατο και πόδι.

Τι προκαλεί τον πόνο στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να χωριστεί σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • Οξεία βλάβη: όπως σπασμένο οστό, ρήξη χιαστού ή ρήξη μηνίσκου
  • Ιατρικές παθήσεις: ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, λοιμώξεις
  • Χρόνιες παθήσεις: οστεοαρθρίτιδα, χονδρομαλακία, σύνδρομο ζώνης IT, σύνδρομα επιγονατίδας, τενοντίτιδα και θυλακίτιδα.

Ποια είναι η θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο;

Οι θεραπείες για τον πόνο στο γόνατο είναι τόσες όσες και οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τον πόνο.

  • Φάρμακα

Μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα για τη θεραπεία μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης ή για την ανακούφιση του πόνου.

Εάν παίρνετε τακτικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο στα γόνατά σας, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό.

  • Φυσιοθεραπεία

Οι συνεδρίες φυσιοθεραπείας για την ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο θα το κάνουν πιο σταθερό και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τις καλύτερες μηχανικές κινήσεις. Η συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή του iphysio μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών ή την περαιτέρω επιδείνωση ενός τραυματισμού.

Στο κέντρο μας, για την θεραπεία από τους πόνους στο γόνατο χρησιμοποιούμε τη διαμαγνητική αντλία, το μηχάνημα Hilterapia, k-laser cube4, και την τεχνική mulligan.

  • Ενέσεις

Η ένεση φαρμάκων απευθείας στο γόνατό σας μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι δύο πιο συχνές ενέσεις είναι τα λιπαντικά και τα κορτικοστεροειδή. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών μπορούν να βοηθήσουν στην αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονές του γόνατος. Συνήθως, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε λίγους μήνες. Λιπαντικά παρόμοια με το υγρό που υπάρχει ήδη στην άρθρωση του γόνατος μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην κίνηση του γόνατος και τον έλεγχο του πόνου.

  • Άλλες θεραπείες

Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι παρέχει κάποια ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο, ειδικά σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα σε ερευνητικές μελέτες.

Ανάλογα με τη περίπτωση του κάθε ασθενή προσαρμόζεται και ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο έχει ως σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής.Μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται είναι κατά περίπτωση τα εξής: Human Tecar, Hilterapia, Irradia, Shockwave και Gameready.

μοίρασε αυτό το post

περισσότερα

Αθλητικές Κακώσεις

Τι είναι η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain;

Τι είναι η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain; Αδιαμφισβήτητα, στη σημερινή εποχή με το γρήγορο τρόπο ζωής και τις δύσκολες συνθήκες καταπονούμε, περισσότερο από κάθε άλλη

Αθλητικές Κακώσεις

Μύθοι και αλήθειες για τη φυσικοθεραπεία

Μύθοι και αλήθειες για τη φυσικοθεραπεία Η φυσικοθεραπεία είναι ένας γνωστός και διαδεδομένος όρος στις ημέρες μας. Ενώ όμως όλοι έχουμε ακούσει για φυσικοθεραπεία πόσοι

Ορθοπεδικές Παθήσεις

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου – η πάθηση

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι μία αρκετά συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού άνω των 50 ετών αλλά -πιο σπάνια- και σε νεότερους.

Ορθοπεδικές Παθήσεις

Οστεοαρθρίτιδα γονάτου – η πάθηση

Η οστεοαρθρίτιδα γονάτου είναι η πάθηση κατά την οποία η άρθρωση εκφυλίζεται και τα οστά αρχίζουν να εφάπτονται επώδυνα. Η χρόνια αυτή νόσος παρατηρείται συνήθως

Ορθοπεδικές Παθήσεις

Τι είναι το οστικό οίδημα;​​

Ti είναι το οστικό οίδημα;​ Το οστικό οίδημα είναι ένας τύπος οστικής βλάβης. Ένα οστικό οίδημα διαφοροποιείται από τους εναλλακτικούς τύπους κατάγματος κατά το οποίο

Ορθοπεδικές Παθήσεις

Καλοκαιρινές δραστηριότητες και φυσικοθεραπεία

Καλοκαιρινές δραστηριότητες  Το καλοκαίρι έφτασε και είναι η ομορφότερη εποχή για υπαίθριες δραστηριότητες, σωματική άσκηση και extreme sports. 4 πράγματα που πρέπει να προσέξετε για

Για οποιαδήποτε φυσικοθεραπευτική συμβουλή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.