Εκτινασσόμενος Δάκτυλος
(trigger finger)

Τι είναι ο εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι μια πάθηση στην οποία ένα από τα δάχτυλά σας «κολλάει» σε λυγισμένη / κυρτή θέση. Το δάχτυλό σας μπορεί να λυγίσει ή να ισιώσει – σαν μια σκανδάλη να τραβιέται και να απελευθερώνεται.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται όταν η φλεγμονή περιορίζει το χώρο μέσα στο περίβλημα που περιβάλλει τον τένοντα στο προσβεβλημένο δάχτυλο. Εάν ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι σοβαρός, το δάχτυλό σας μπορεί να κλειδωθεί σε λυγισμένη θέση.

Τα άτομα των οποίων η δουλειά ή τα χόμπι απαιτούν επαναλαμβανόμενες ενέργειες πιασίματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης του trigger finger.

Η πάθηση είναι επίσης πιο συχνή σε γυναίκες και σε άτομα με διαβήτη. Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα.

trigger_finger
Ποια είναι τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου μπορεί να προχωρήσουν από ήπια σε σοβαρά και περιλαμβάνουν:

  • Δυσκαμψία δακτύλων, ιδιαίτερα το πρωί
  • Μια αίσθηση βγαλσίματος ή «κρακ» καθώς κινείτε το δάχτυλό σας
  • Ευαισθησία στην παλάμη στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου
  • Δάχτυλο που κλειδώνει σε λυγισμένη θέση
  • Το δάχτυλο είναι κλειδωμένο σε λυγισμένη θέση, την οποία δεν μπορείτε να τεντώσετε

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάχτυλο, συμπεριλαμβανομένου του αντίχειρα. Μπορεί να επηρεάζονται περισσότερα από ένα δάχτυλα κάθε φορά και μπορεί να εμπλέκονται και τα δύο χέρια.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται πιο έντονα συνήθως το πρωί, ενώ πιάνετε σταθερά ένα αντικείμενο ή όταν ισιώνετε το δάχτυλό σας.

Πώς θεραπεύεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη – μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο, αλλά είναι απίθανο να ανακουφίσουν το πρήξιμο που συστέλλει ή παγιδεύει τον τένοντα.

Οι μη επεμβατικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ξεκούραση. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενο κράτημα, επαναλαμβανόμενο πιάσιμο ή παρατεταμένη χρήση δονούμενων μηχανημάτων χειρός έως ότου τα συμπτώματά σας βελτιωθούν.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς αυτές τις δραστηριότητες, τα γάντια με επένδυση μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία.

Νάρθηκα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε νάρθηκα τη νύχτα για να κρατήσετε το προσβεβλημένο δάχτυλο στην ίδια θέση για έως και έξι εβδομάδες. Ο νάρθηκας βοηθά στη στήριξη του τένοντα.

Φυσιοθεραπεία. Ο φυσιοθεραπευτής μας στο iphysio μπορεί επίσης να προτείνει απλές ασκήσεις και προγράμματα διατάσεων για να διατηρήσετε την κινητικότητα στο δάχτυλό σας.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

Από τι προκαλείται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Οι τένοντες είναι ινώδεις χορδές που προσκολλούν τους μυς στα οστά. Κάθε τένοντας περιβάλλεται από προστατευτικό περίβλημα.

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος εμφανίζεται όταν το περίβλημα του τένοντα του προσβεβλημένου δακτύλου ερεθίζεται και εμφανίζει φλεγμονή. Αυτό παρεμποδίζει την κανονική κίνηση ολίσθησης του τένοντα.

Ο παρατεταμένος ερεθισμός του τένοντα μπορεί να προκαλέσει ουλές, πάχυνση και σχηματισμό προσκρούσεων στον τένοντα που εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την κίνηση του τένοντα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για εκτινασσόμενο δάκτυλο;

Οι παράγοντες που σας θέτουν σε κίνδυνο ανάπτυξης εκτινασσόμενου δακτύλου περιλαμβάνουν:

Επαναλαμβανόμενο κράτημα. Τα επαγγέλματα και τα χόμπι που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη χρήση χεριών και παρατεταμένο κράτημα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκτινασσόμενου δακτύλου.

Ορισμένα προβλήματα υγείας. Τα άτομα που έχουν διαβήτη ή ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εκτινασσόμενου δακτύλου.

Το φύλο σας. Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι πιο συχνός στις γυναίκες.

Χειρουργική επέμβαση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να είναι μια επιπλοκή που σχετίζεται με χειρουργική επέμβαση για χειρουργική επέμβαση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες του Εκτινασσόμενου Δάκτυλου (trigger finger).

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!