Επικονδυλίτιδα έξω (tennis elbow)

Τι είναι η επικονδυλίτιδα έξω (tennis elbow);

Ο αγκώνας του τενίστα  (tennis elbow ή πλευρική επικοδυλίτιδα ή επικονδυλίτιδα έξω) είναι μια επώδυνη πάθηση που εμφανίζεται όταν οι τένοντες στον αγκώνα σας έχουν κουραστεί, συνήθως από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του βραχίονα.

Παρά το όνομά του, δεν αναπτύσσουν τον αγκώνα του τενίστα μόνο οι αθλητές. Άτομα των οποίων οι εργασίες περιλαμβάνουν τύπους κινήσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε αγκώνα του τενίστα είναι οι υδραυλικοί, οι ζωγράφοι, οι ξυλουργοί και οι κρεοπώλες.

Ο πόνος της επικονδυλίτιδας έξω συμβαίνει πρωτίστως όταν οι τένοντες των μυών του πήχη σας συνδέονται με οστική πρήξιμο στο εξωτερικό του αγκώνα σας. Ο πόνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στον πήχη και στον καρπό σας.

Τα παυσίπονα και  ξεκούραση βοηθούν συχνά στην ανακούφιση του πόνου. Εάν οι συμβατικές θεραπείες δεν βοηθήσουν ή εάν τα συμπτώματα οδηγούν σε ακινησία, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση.

Από τι προκαλείται η επικονδυλίτιδα έξω;

Ο αγκώνας του τενίστα εμφανίζεται από υπερβολική χρήση και τραυματισμόμυών. Η αιτία είναι η επαναλαμβανόμενη συστολή των μυών του πήχη που χρησιμοποιείτε για να τεντώσετε και να σηκώσετε το χέρι και τον καρπό σας.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η ένταση στον ιστό μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά μικροσκοπικών ρήξεων στους τένοντες που προσκολλούν τους μυς του πήχη στην οστική προεξοχή στο εξωτερικό του αγκώνα σας.

Συγκεκριμένα, η επαναλαμβανόμενη χρήση της τεχνικής «backhand» με κακή τεχνική είναι μια πιθανή αιτία του αγκώνα του τενίστα. Ωστόσο, πολλές άλλες κοινές κινήσεις του βραχίονα μπορούν να προκαλέσουν αγκώνα του τενίστα, όπως:

  • Χρήση υδραυλικών εργαλείων
  • Ζωγραφική
  • Βίδωμα
  • Κοπή υλικών μαγειρέματος, ιδίως κρέατος
  • Επαναλαμβανόμενη χρήση ποντικιού υπολογιστή
Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο;

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αγκώνα του τενίστα περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Ενώ ο αγκώνας του τενίστα επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, είναι πιο συνηθισμένος σε ενήλικες μεταξύ 30 και 50 ετών.

Δουλειά. Οι υδραυλικοί, οι ζωγράφοι, οι ξυλουργοί και οι κρεοπώλες, που απαιτείται να κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και του βραχίονα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αγκώνα του τενίστα.

Ορισμένα αθλήματα. Η συμμετοχή σε αθλήματα ρακέτας αυξάνει τον κίνδυνο αγκώνα του τενίστα, ειδικά εάν χρησιμοποιείται κακή τεχνική.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

Ποια η θεραπεία για τον αγκώνα του τενίστα;

Ο αγκώνας του τενίστα συχνά βελτιώνεται μόνος του. Αλλά εάν τα παυσίπονα και άλλα μέτρα αυτοφροντίδας δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φυσιοθεραπεία. Σοβαρές περιπτώσεις αγκώνα του τενίστα μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Στο iphysio, οι έμπειροι φυσιοθεραπευτές μας θα σας δείξουν τεχνικές και θα σας βγάλουν πρόγραμμα ενδυνάμωσης του πήχη και των χεριών σας γενικότερα.

Θα σας δείξουν, επίσης, ασκήσεις για να τεντώσετε σταδιακά και να δυναμώσετε τους μυς σας. Ασκήσεις, που περιλαμβάνουν το αργό κατέβασμα του καρπού σας μετά την ανύψωσή του, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Ένα λάστιχο βραχίονα μπορεί να μειώσει την ένταση στον τραυματισμένο ιστό.

Ποια τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας έξω;

Ο πόνος που σχετίζεται με τον αγκώνα του τενίστα μπορεί να ανακλάται από το εξωτερικό του αγκώνα σας στον πήχη και στον καρπό σας. Ο πόνος και η αδυναμία μπορεί να σας δυσκολεύουν να:
 
  • Κρατήσετε τα χέρια ή πιάσετε ένα αντικείμενο
  • Γυρίσετε ένα πόμολο
  • Κρατήσετε ένα φλιτζάνι καφέ
 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!