Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι το αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου τριβής του στροφικού πετάλου μεταξύ του βραχίονα και του άνω εξωτερικού άκρου του ώμου σας.

Η τριβή οδηγεί σε πρήξιμο και περαιτέρω στένωση του χώρου, με αποτέλεσμα πόνο και ερεθισμό.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ξεκούραση, πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσιοθεραπεία, ενέσεις κορτιζόνης και χειρουργική επέμβαση.

Πώς αναπτύσσεται το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Όταν το στροφικό πέταλο σας ερεθίζεται ή τραυματίζεται, πρήζεται με τον ίδιο τρόπο που πρήζεται ο αστράγαλος σας όταν στραμπουλίζεται. Ωστόσο, επειδή το στροφικό πέταλο σας περιβάλλεται από οστό, το πρήξιμο προκαλεί άλλα συμβάντα.

Το πρήξιμο μειώνει το χώρο γύρω από το στροφικό πέταλο, οδηγώντας σε τριβή στο ακρώμιο. Σαν φαύλος κύκλος, η τριβή των τενόντων στροφικού πετάλου οδηγεί σε πρήξιμο, το οποίο περιορίζει περαιτέρω το κενό κάτω από το ακρώμιο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα οστεόφυτα του ακρωμίου μπορούν να συμβάλουν στην πρόσκρουση προκαλώντας τον περιορισμό του χώρου όπου βρίσκεται το στροφικό πέταλο.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Τα από του στόματος αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ναπροξένη ή η ιβουπροφαίνη, παραμένουν η πιο συνηθισμένη θεραπεία για το σύνδρομο πρόσκρουσης.

Τα φάρμακα χορηγούνται συνήθως για έξι έως οκτώ εβδομάδες, καθώς συχνά χρειάζεται τόσος χρόνος για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό πρέπει να το κάνετε υπό τη επίβλεψη ενός γιατρού, επειδή αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και αιμορραγία στο στομάχι.

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων, οι καθημερινές διατάσεις και τα ζεστά ντους θα βοηθήσουν. Πρέπει να προσπαθείτε να φτάνετε τον αντίχειρά σας πάνω και πίσω από την πλάτη σας.

Αποφύγετε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με τον τραυματισμένο βραχίονά σας, ιδιαίτερα δραστηριότητες όπου ο αγκώνας κινείται πάνω από το επίπεδο του ώμου.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή του iphysioο οποίος μπορεί να δείξει τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση και τη διάταση των μυών των ώμων.

Τι προκαλεί πρόσκρουση στον ώμο;

Το στροφικό πέταλο σας περνά μέσα από ένα κενό κάτω από το ακρώμιο. Το ακρώμιο είναι το οστό άκρο της εξωτερικής άκρης της ωμοπλάτης σας που βγαίνει από την κορυφή της πίσω πλευράς αυτού του οστού.

Συναντάται με το άκρο του περιλαίμιου οστού στον ώμο σας. Η πρόσκρουση στον ώμο συμβαίνει όταν ο τένοντας τρίβει στο ακρώμιο.

Οι αιτίες αυτής της πρόσκρουσης περιλαμβάνουν:

Ο τένοντάς σας είναι ριγμένος ή πρησμένος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση από επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα του ώμου, τραυματισμό ή από φθορά που σχετίζεται με την ηλικία.

Ο θύλακας σας είναι ερεθισμένος και έχει φλεγμονή. Ο θύλακας είναι ο σάκος γεμάτος με υγρό ανάμεσα στον τένοντα και το ακρώμιο.

Ο θύλακας βοηθά τους μύες και τους τένοντες σας να γλιστρούν πάνω στα οστά σας. Ο θύλακας σας μπορεί να πάθει φλεγμονή λόγω υπερβολικής χρήσης του ώμου ή τραυματισμού.

Το ακρώμιο σας δεν είναι επίπεδο (γεννηθήκατε με αυτόν τον τρόπο) ή έχετε αναπτύξει οστικές αιμορραγίες στο ακρώμιο σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου περιλαμβάνουν:

  • Πόνο όταν τα χέρια σας εκτείνονται πάνω από το κεφάλι σας.
  • Πόνο όταν σηκώνετε το χέρι σας, χαμηλώνοντας το χέρι σας από την ανυψωμένη θέση.
  • Πόνο και ευαισθησία στο μπροστινό μέρος του ώμου σας.
  • Πόνο που κινείται από το μπροστινό μέρος του ώμου σας στο πλάι του βραχίονα σας.
  • Πόνο όταν ξαπλώνετε στην πληγείσα πλευρά.
  • Πόνο τη νύχτα, που επηρεάζει την ικανότητά σας να κοιμάστε.
  • Πόνο όταν τεντώνετε προς τα πίσω την πλάτη σας, όπως για να φτάσετε την πίσω τσέπη ή το φερμουάρ.
  • Αδυναμία και δυσκαμψία στον ώμο ή/και στον βραχίονα.
i-physio φυσικοθεραπεία & Αποκατάσταση

Ποιος παθαίνει σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα και άλλες δραστηριότητες με πολλή κίνηση πάνω από το κεφάλι – όπως κολύμπι, μπέιζμπολ, βόλεϊ και τένις, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως πλύσιμο παραθύρων και ζωγραφική.

Η πρόσκρουση στον ώμο μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό, όπως πτώση.

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ξεκινά με ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση από το γιατρό σας.

Λαμβάνονται ακτίνες Χ για να αποκλειστεί η αρθρίτιδα και μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στο οστό που υποδηλώνουν τραυματισμό του μυός. Ενδέχεται να υπάρχουν οστεόφυτα ή αλλαγές στο φυσιολογικό περίγραμμα του οστού.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες για το  σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου​.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!