Κάκωση-διάστρεμμα ποδοκνημικής

Τι είναι η κάκωση-διάστρεμμα ποδοκνημικής;

Η κάκωση ή διάστρεμμα ποδοκνημικής είναι ένας τραυματισμός που συμβαίνει όταν στρίβετε, γυρνάτε ή περιστρέφετε τον αστράγαλο σας με έναν αδέξιο τρόπο.

Αυτό μπορεί να τεντώσει ή να δημιουργήσει ρήξη στις σκληρές ίνες του ιστού (συνδέσμους) που βοηθούν στη συγκράτηση των οστών του αστραγάλου σας.

Οι σύνδεσμοι βοηθούν στην αποτροπή της υπερβολικής κίνησης και ως αποτέλεσμα στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων. Η κάκωση αυτή εμφανίζεται όταν οι σύνδεσμοι πιέζονται πέρα ​​από το κανονικό εύρος κίνησής τους.

Οι περισσότεροι αστράγαλοι που έχουν διάστρεμμα συνεπάγονται τραυματισμούς στους συνδέσμους στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου.

i-physio φυσικοθεραπεία & Αποκατάσταση 
Φυσικοθεραπεία στην Αθήνα - Αργυρούπολη
- Βούλα - Γλυφάδα - Δάφνη - Ελληνικό - Νότια προάστια
Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για κάκωση ποδοκνημικής περιλαμβάνουν:

  • Αθλήματα. Τα διαστρέμματα ποδοκνημικής είναι ένα κοινό αθλητικό τραύμα, ιδιαίτερα σε αθλήματα που απαιτούν άλματα, κοφτές κινήσεις, γύρισμα ή στρίψιμο του ποδιού, όπως μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο και τρέξιμο.
  • Ανώμαλες επιφάνειες. Το περπάτημα ή το τρέξιμο σε ανώμαλες επιφάνειες ή κακές συνθήκες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάκωσης ποδοκνημικής.
  • Προηγούμενος τραυματισμός στον αστράγαλο. Μόλις πάθετε κάκωση ποδοκνημικής ή τραυματίσετε τον αστράγαλο, είναι πιο πιθανό να το πάθετε ξανά.
  • Κακή φυσική κατάσταση. Η χαμηλή αντοχή ή ευελιξία στους αστραγάλους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαστρέμματος όταν συμμετέχετε σε αθλήματα.
  • Ακατάλληλα παπούτσια. Παπούτσια που δεν σας κάνουν ή δεν είναι κατάλληλα για μια δραστηριότητα, καθώς και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια γενικά, κάνουν τους αστραγάλους πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς.
Φυσιοθεραπεία και κάκωση ποδοκνημικής

Αν και τα μέτρα αυτοεξυπηρέτησης και τα φάρμακα για τον πόνο χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε, μια ιατρική αξιολόγηση μπορεί να είναι απαραίτητη για να μάθετε πόσο άσχημο είναι το διάστρεμμα και για να προσδιορίσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Μόλις το πρήξιμο και ο πόνος μειωθούν αρκετά για να ξαναρχίσει η κίνηση, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ξεκινήσετε μια σειρά ασκήσεων για να αποκαταστήσετε το εύρος κίνησης, τη δύναμη, την ευελιξία και τη σταθερότητα του αστραγάλου.

Ένας φυσιοθεραπευτής μας θα σας εξηγήσει την κατάλληλη μέθοδο και θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων ειδικά για εσάς.

Η προπόνηση ισορροπίας και σταθερότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενδυνάμωση των μυών του αστραγάλου για να συνεργαστούν για την υποστήριξη της άρθρωσης και για την αποφυγή επαναλαμβανόμενων διαστρεμμάτων. Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορους βαθμούς πρόκλησης ισορροπίας, όπως η στάση στο ένα πόδι.

Εάν πάθατε διάστρεμμα κατά την διάρκεια μιας δραστηριότητας, μιλήστε με το γιατρό σας για το πότε μπορείτε να συνεχίσετε τη δραστηριότητά σας.

Ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή, και εμείς στο iphysio μπορούμε να σας δείξουμε πώς να εκτελέσετε διάφορες ασκήσεις και κινήσεις για να αποκατασταθεί στο μέγιστο ο αστράγαλος σας.

Ποια τα συμπτώματα της κάκωσης ποδοκνημικής;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της κάκωσης ή διαστρέμματος ποδοκνημικής ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο, ειδικά όταν έχετε βάρος στο προσβεβλημένο πόδι.
  • Ευαισθησία, όταν αγγίζετε τον αστράγαλο.
  • Πρήξιμο
  • Μώλωπες
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης
  • Αστάθεια στον αστράγαλο
  • Αίσθημα βγαλσίματος ή ήχος κατά τη στιγμή του τραυματισμού
Κάκωση-διάστρεμμα ποδοκνημικής

Ποια η θεραπεία για την κάκωση ποδοκνημικής;

Η θεραπεία για την κάκωση ποδοκνημικής εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας. Οι θεραπευτικοί στόχοι είναι η μείωση του πόνου και του πρηξίματος, η προώθηση της επούλωσης του συνδέσμου και η αποκατάσταση της λειτουργίας του αστραγάλου.

Για σοβαρούς τραυματισμούς, μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν ειδικό σε μυοσκελετικούς τραυματισμούς, όπως έναν ορθοπεδικό χειρουργό ή έναν γιατρό που ειδικεύεται στη φυσική ιατρική και την αποκατάσταση.

Από τι προκαλείται η κάκωση ποδοκνημικής;

Η κάκωση ποδοκνημικής εμφανίζεται όταν ο αστράγαλος αναγκάζεται να μετακινηθεί πέρα από την κανονική του θέση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάταση ενός ή περισσοτέρων από τους συνδέσμους του αστραγάλου, να έρθει εν μέρει ή πλήρως σε ρήξη.
 
Οι αιτίες της κάκωσης ποδοκνημικής μπορεί να περιλαμβάνουν:
 
  • Πτώση που αναγκάζει τον αστράγαλο να στρίψει.
  • Προσγείωση στο πόδι σας μετά από άλμα ή περιστροφή.
  • Περπάτημα ή άσκηση σε ανώμαλη επιφάνεια.
  • Ένα άλλο άτομο που σας πατάει ή προσγειώνεται στο πόδι σας κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.
 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες για τη κάκωση – διάστρεμμα ποδοκνημικής

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!