Ρήξη αχίλλειου τένοντα

Τι είναι η ρήξη αχίλλειου τένοντα;

Η ρήξη αχίλλειου τένοντα αφορά τον τραυματισμό που επηρεάζει το πίσω μέρος του κάτω μέρους του ποδιού σας. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Ο αχίλλειος τένοντας συνδέει τους μυς στο πίσω μέρος της γάμπας σας με το οστό της φτέρνας σας. Εάν υπερδιατείνετε τον αχίλλειο τένοντα σας, μπορεί να πάθει ρήξη, εντελώς ή μερικώς.

Εάν πάθει ρήξη ο αχίλλειος τένοντας σας, μπορεί να ακούσετε ένα κλακ, ακολουθούμενο από έναν άμεσο έντονο πόνο στο πίσω μέρος του αστραγάλου και του κάτω ποδιού που πιθανόν να επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε σωστά.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συχνά για την αποκατάσταση της ρήξης. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, λειτουργεί επίσης η μη χειρουργική θεραπεία.

Από τι προκαλείται η ρήξη αχίλλειου τένοντα;

Ο αχίλλειος τένοντας σάς βοηθά να στρίβετε το πόδι σας προς τα κάτω, να σηκώνετε τα δάχτυλα των ποδιών σας και να σπρώχνετε το πόδι σας καθώς περπατάτε. Βασίζεστε σε αυτόν σχεδόν κάθε φορά που περπατάτε και κινείτε το πόδι σας.

Η ρήξη εμφανίζεται συνήθως στο τμήμα του τένοντα που βρίσκεται εντός περίπου 6 εκατοστών από το σημείο που προσκολλάται στο οστό της φτέρνας. Αυτό το τμήμα μπορεί να είναι επιρρεπές σε ρήξη επειδή η ροή του αίματος είναι κακή, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά της να επουλωθεί.

Οι ρήξεις προκαλούνται συχνά από ξαφνική αύξηση της έντασης στον αχίλλειο τένοντα σας. Κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση της έντασης, ειδικά με αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα.
  • Πτώση από ύψος.
  • Πατώντας σε μια τρύπα ή λακκούβα.
Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ρήξης αχίλλειου τένοντα περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Η μέγιστη ηλικία για ρήξη του αχίλλειου τένοντα είναι 30 έως 40.
  • Φύλο. Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα είναι έως και πέντε φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
  • Αθλήματα. Οι τραυματισμοί του αχίλλειου τένοντα εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια αθλημάτων που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλματα και ξαφνικές εκκινήσεις και εναλλαγές – όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τένις.
  • Στεροειδείς ενέσεις. Οι γιατροί μερικές φορές εγχέουν στεροειδή σε μια άρθρωση αστραγάλου για να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο μπορεί να αποδυναμώσει τους όμορους τένοντες και να προκαλέσει ρήξη του αχίλλειου τένοντα.
  • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος βάζει περισσότερη πίεση στον τένοντα.
Αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία

Μετά από οποιαδήποτε από τις δύο θεραπείες, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις φυσιοθεραπείας στο iphysio για να ενδυναμώσετε τους μυς των ποδιών και τον αχίλλειο τένοντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς τους εντός τεσσάρων έως έξι μηνών.

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε την προπόνηση αντοχής και σταθερότητας μετά από αυτό, επειδή μπορούν να συνεχιστούν ορισμένα προβλήματα έως και ένα χρόνο μετά.

Ένας τύπος αποκατάστασης γνωστός ως λειτουργική αποκατάσταση εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο κινείστε και στον συντονισμό των μερών του σώματος.

Σκοπός των φυσιοθεραπευτών μας είναι να επιστρέψετε στο προηγούμενο επίπεδο απόδοσης που είχατε, είτε ως αθλητής είτε στην καθημερινή σας ζωή.

Ποια η θεραπεία για τη ρήξη αχίλλειου τένοντα;

Η θεραπεία για μια ρήξη αχίλλειου τένοντα εξαρτάται συχνά από την ηλικία σας, το επίπεδο δραστηριότητας και τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας.

Σε γενικές γραμμές, οι νεότεροι και πιο δραστήριοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι αθλητές, τείνουν να επιλέγουν χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσουν τον τένοντα, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μη χειρουργική θεραπεία.

Ποια τα συμπτώματα της ρήξης αχίλλειου τένοντα;

Είναι πιθανό να μην υπάρχουν συμπτώματα όταν πάθετε ρήξη αχίλλειου τένοντα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως εμφανίζουν:
 
  • Πόνο έως τη γάμπα.
  • Πόνο και πρήξιμο κοντά στη φτέρνα.
  • Αδυναμία να λυγίσουν το πόδι προς τα κάτω ή να «σπρώξουν» με το τραυματισμένο πόδι όταν περπατάνε.
  • Αδυναμία να σταθούν στα δάκτυλα του τραυματισμένου ποδιού.
  • Έναν ήχο σκασίματος ή σπασίματος όταν συμβαίνει ο τραυματισμός.
 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες για τη ρήξη αχίλλειου τένοντα
Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!