Τενοντίτιδα επιγονατίδας (γόνατο του άλτη)

Τι είναι η τενοντίτιδα επιγονατίδας;

Η τενοντίτιδα επιγονατίδας, ή αλλιώς το γόνατο του άλτη, είναι ένας τραυματισμός στον τένοντα που συνδέει το γόνατό σας (επιγονατίδα) με την κνήμη.

Ο τένοντας αυτός λειτουργεί με τους μυς στο μπροστινό μέρος του μηρού σας για να εκτείνετε το γόνατό σας, ώστε να μπορείτε να κλωτσάτε, να τρέχετε και να πηδάτε.

Η τενοντίτιδα επιγονατίδας είναι πιο συχνή σε αθλητές των οποίων τα αθλήματα περιλαμβάνουν συχνά άλματα – όπως μπάσκετ και βόλεϊ.

Ωστόσο, ακόμη και άτομα που δεν συμμετέχουν σε αθλήματα άλματος μπορούν να πάθουν τενοντίτιδα επιγονατίδας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θεραπεία της τενοντίτιδας επιγονατίδας ξεκινά με φυσιοθεραπεία για τη διάταση και ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη τενοντίτιδας επιγονατίδας, όπως:

  • Σωματική δραστηριότητα. Το τρέξιμο και το άλμα συνδέονται συνήθως με την τενοντίτιδα επιγονατίδας. Οι απότομες αυξήσεις στο πόσο δύσκολο ή πόσο συχνά ασχολείστε με τη δραστηριότητα, όπως και η αλλαγή των παπουτσιών σας για τρέξιμο, προσθέτουν επίσης ένταση στον τένοντα.
  • Σφιχτοί μύες των ποδιών. Οι σφιχτοί μύες μηρών (τετρακέφαλοι) και ιγνυακού τένοντα, που βρίσκονται στο πίσω μέρος των μηρών σας, μπορούν να αυξήσουν την πίεση στον τένοντα.
  • Μυϊκή ανισορροπία. Εάν μερικοί μύες στα πόδια σας είναι πολύ πιο δυνατοί από άλλους, οι πιο δυνατοί μύες θα μπορούσαν να τραβήξουν πιο δυνατά τον τένοντα. Αυτή η άνιση έλξη μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα.
  • Χρόνια νόσος. Μερικές ασθένειες διαταράσσουν τη ροή του αίματος στο γόνατο, γεγονός που εξασθενεί τον τένοντα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσες ασθένειες όπως λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα και μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Ποια είναι θεραπευτική αγωγή;

Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν με λιγότερο επεμβατικές θεραπείες πριν εξετάσουν άλλες επιλογές, όπως η χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα:

Αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη ή η νατριούχος ναπροξένη μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με την τενοντίτιδα επιγονατίδας.

Φυσιοθεραπεία:

Μια ποικιλία τεχνικών φυσιοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την τενοντίτιδα επιγονατίδας, όπως:

  • Διατάσεις. Τακτικές, σταθερές διατάσεις μπορούν να μειώσουν τον μυϊκό σπασμό και να βοηθήσουν στην επιμήκυνση του μυϊκού τένοντα. Μην αναπηδάτε κατά τη διάρκεια των διατάσεων σας.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι αδύναμοι μύες των μηρών συμβάλλουν στην καταπόνηση του τένοντα του γονάτου. Οι ασκήσεις που συνεπάγονται χαμηλή πτώση του ποδιού σας μετά την έκταση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως και οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν όλους τους μυς των ποδιών, όπως στη πρέσα ποδιών.
  • Ιμάντας επιγονατίδας. Ένας ιμάντας που ασκεί πίεση στον τένοντα του γόνατος μπορεί να σας βοηθήσει να διανείμετε δύναμη από τον τένοντα και να τον κατευθύνετε μέσω του ιμάντα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

Ποια τα συμπτώματα της τενοντίτιδας επιγονατίδας;

Ο πόνος είναι το πρώτο σύμπτωμα της τενοντίτιδας επιγονατίδας, συνήθως μεταξύ του γόνατός σας και εκεί όπου βρίσκεται ο τένοντας στην κνήμη σας.

Στην αρχή, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο γόνατό σας αμέσως μετά από μια έντονη προπόνηση ή όταν αρχίζετε μια σωματική δραστηριότητα. Με τον καιρό, ο πόνος επιδεινώνεται και αρχίζει να παρεμβαίνει στο παιχνίδι του αθλητισμού σας.

Τελικά, ο πόνος παρεμβαίνει σε καθημερινές κινήσεις, όπως ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών ή σήκωμα από μια καρέκλα.

Από τι προκαλείται η τενοντίτιδα επιγονατίδας;

Η τενοντίτιδα επιγονατίδας είναι ένας <strong>συνηθισμένος τραυματισμός</strong> από υπερβολική χρήση, που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη ένταση στον τένοντα του γόνατος. Η ένταση οδηγεί σε ρήξη στον τένοντα, την οποία το σώμα σας προσπαθεί να επιδιορθώσει.

Καθώς οι ρήξεις στον τένοντα πολλαπλασιάζονται, προκαλούν πόνο από εξασθένιση και φλεγμονή του τένοντα. Όταν αυτή η βλάβη του τένοντα επιμένει για περισσότερες από μερικές εβδομάδες, ονομάζεται τενοντοπάθεια.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!