Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση έπειτα από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ποια μηχανήματα χρησιμοποιούνται στο κέντρο μας;

Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε στο κέντρο μας για τη φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση έπειτα από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι το human tecar και το game ready, καθώς και κινησιοθεραπεία με ενδυνάμωση.

i-physio - Kέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης
Ποια η διαδικασία αποκατάστασης μετά το χειρουργείο;

Εβδομάδα 1

  • Οι παγοκύστες και η ανύψωση χρησιμοποιούνται για τη μείωση του πρηξίματος. Ο στόχος είναι η πλήρης έκταση και έως 70 μοίρες κάμψης έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Η χρήση ενός στηρίγματος γονάτου ή πατερίτσας είναι επιτακτική.
  • Πρέπει να γίνονται κινήσεις πολλαπλών κατευθύνσεων για τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Άλλες ασκήσεις που παρέχουν οι φυσικοθεραπευτές μας για τις πρώτες 4 εβδομάδες είναι η παθητική επέκταση του γόνατος (χωρίς υπερέκταση) και η παθητική και ενεργητική κινητοποίηση στην κάμψη. Μπορούν να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους μυς της γάμπας, του ιγνυακού τένοντα και των τετρακέφαλων.

Εβδομάδα 3-4

  • Ο ασθενής πρέπει να προσπαθήσει να βελτιώσει τη στάση του περπατώντας με μια πατερίτσα. Η πατερίτσα μπορεί να αφαιρεθεί αν υπάρξει καλός έλεγχος του ιγνυακού τένοντα/τετρακέφαλου.

Εβδομάδα 5

  • Η χρήση του στηρίγματος στο γόνατο αφαιρείται σταδιακά. Οι παθητικές κινητοποιήσεις θα πρέπει να ομαλοποιήσουν την κινητικότητα, αλλά η κάμψη δεν πρέπει να είναι διεξοδική. Η τόνωση του ιγνυακού τένοντα και των τετρακέφαλων μπορεί να ξεκινήσει με διάφορες ασκήσεις. Οι ασκήσεις πρέπει να ξεκινούν με ελαφρά ένταση (50% της μέγιστης δύναμης) και σταδιακά να αυξάνονται στο 60-70%. Η πρόοδος της άσκησης εξαρτάται από τον έλεγχο του πόνου, του πρηξίματος και των τετρακέφαλων. Οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και συντονισμού μπορούν να ξεκινήσουν εάν η γενική δύναμη είναι καλή. Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας σε σανίδα κ.α.

Εβδομάδα 10

  • Μπορούν να συμπεριληφθούν δυναμικές κινήσεις προς τα εμπρός, προς τα πίσω και στα πλάγια, καθώς και ισοκινητικές ασκήσεις.
Μήνας 3ος
  • Μετά από 3 μήνες, ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει σε λειτουργικές ασκήσεις όπως το τρέξιμο και το άλμα. Καθώς οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και συντονισμού γίνονται εντονότερες, μπορούν να γίνουν ταχύτερες αλλαγές στην κατεύθυνση.
  • Για την τόνωση του συντονισμού και του ελέγχου μέσω των προσαγωγών και της αποτελεσματικής επεξεργασίας πληροφοριών, οι ασκήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν με διακύμανση, σταθερότητα επιφάνειας (τραμπολίνο), ταχύτητα απόδοσης άσκησης, πολυπλοκότητα της εργασίας, αντίσταση, με ένα ή δύο πόδια κ.λπ.

Μήνας 4-5

  • Τελικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αντοχής των σταθεροποιητών γόνατος, η βελτιστοποίηση του νευρομυϊκού ελέγχου με πλυομετρικές ασκήσεις και η προσθήκη ειδικών ασκήσεων.
  • Η επιτάχυνση και η επιβράδυνση, οι διακυμάνσεις στο τρέξιμο, οι στροφές και οι ελιγμοί βελτιώνουν τα αρθροκινητικά αντανακλαστικά και αποτρέπουννέους τραυματισμούς.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Η αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία.

Η εντατική έρευνα για τη βιομηχανική των τραυματισμών και του χειρουργείου στο γόνατο οδήγησε στην απομάκρυνση από τις τεχνικές της δεκαετίας του 1980 και οδήγησε στο τρέχον πρόγραμμα πρώιμης αποκατάστασης με άμεση εκπαίδευση σε ασκήσεις εύρους τροχιάς (ROM) και ασκήσεις με βάρος.

Ποιοι είναι η κύριοι στόχοι της φυσιοθεραπευτικής αντιμετώπισης του ΠΧΣ;

Οι κύριοι στόχοι της αποκατάστασης του τραυματισμένου με ΠΧΣ στο κέντρο iphysio είναι:

  • Η απόκτηση καλής λειτουργικής σταθερότητας
  • Η ανάκτηση μυϊκής δύναμης
  • Η επίτευξη του καλύτερου δυνατού λειτουργικού επιπέδου
  • Η μείωση του κινδύνου εκ νέου τραυματισμού

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση έπειτα από χειρουργείο πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!