Βλαισός μέγα δάκτυλος (κότσι)
και άλγος

Τι είναι ο βλαισός μέγα δάκτυλος (κότσι);

Ο βλαισός μέγα δάκτυλος, ή αλλιώς κότσι, είναι ένα οστέινο εξόγκωμα που σχηματίζεται στην άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου σας. Εμφανίζεται όταν μερικά από τα κόκαλα στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας κινούνται εκτός του φυσιολογικού.

Αυτό αναγκάζει το άκρο του μεγάλου δακτύλου σας να τραβηχτεί προς τα μικρότερα δάχτυλα και αναγκάζει την άρθρωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου σας να προεξέχει. Το δέρμα πάνω από το κότσι μπορεί να είναι επώδυνο και κόκκινο.

Όταν φοράτε στενά και σφιχτά παπούτσια μπορείτε να επιδεινώσετε το κότσι, το οποίο μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας του ποδιού, μιας ιατρικής πάθησης, όπως η αρθρίτιδα ή του σχήματος του ποδιού σας.

Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν κότσια μικρότερου μεγέθους στην άρθρωση του μικρού σας δακτύλου.

i-physio φυσικοθεραπεία & Αποκατάσταση 
Φυσικοθεραπεία στην Αθήνα - Αργυρούπολη
- Βούλα - Γλυφάδα - Δάφνη - Ελληνικό - Νότια προάστια
i-physio φυσικοθεραπεία & Αποκατάσταση

Ο φυσιοθεραπευτής μας θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματά σας κάνοντας διαχείριση πόνου, δείχνοντάς σας ασκήσεις και μαθαίνοντάς σας τρόπους βάδισης και σχετικά με τα κατάλληλα υποδήματα, καθώς και θα σας παρέχει συμβουλές αυτοφροντίδας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ο στόχος της φυσικοθεραπείας στο iphysio είναι η βελτίωση της γωνίας του μεγάλου δακτύλου, η βελτίωση της μυϊκής δύναμης και η μείωση του πόνου.

Οι θεραπείες φυσιοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χειροκίνητη θεραπεία. Ο φυσιοθεραπευτής μας μπορεί να χρησιμοποιήσει χειροκίνητη θεραπεία για να βελτιώσει τη θέση και το εύρος κίνησης του δάκτυλου.
  • Άσκηση. Θα διδαχθείτε ασκήσεις εύρους κίνησης, διατάσεις και ενδυνάμωσης για να βελτιώσετε την ευθυγράμμιση του μεγάλου δακτύλου όταν στέκεστε και να βελτιώσετε το μοτίβο περπατήματος. Ο φυσιοθεραπευτής μας θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.
  • Εκπαίδευση ισορροπίας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης, ο φυσιοθεραπευτής μας θα σας διδάξει ασκήσεις στάσης και περπατήματος για τη βελτίωση της ισορροπίας σας κατά τη διάρκεια της κίνησης.
  • Διαχείριση συμπτωμάτων. Θα μάθετε πώς να κάνετε αυτομασάζ και να εφαρμόζετε πάγο ή θερμότητα για να διαχειριστείτε τυχόν φλεγμονή, πρήξιμο και πόνο. Ο φυσιοθεραπευτής μας μπορεί επίσης να εφαρμόσει μια ειδική ταινία στο δάκτυλο για να βελτιώσει την ευθυγράμμιση του μεγάλου δακτύλου και να μειώσει τον πόνο. Επίσης, θα προτείνει τα καλύτερα υποδήματα για την κατάστασή σας.
  • Ορθωτικές διατάξεις. Ο φυσιοθεραπευτής μας μπορεί να συστήσει τη χρήση νάρθηκα ή βοηθητικών συσκευών, ανάλογα με την κατάστασή σας, και θα σας εκπαιδεύσει στη χρήση τους.
  • Εκπαίδευση δραστηριοτήτων. Καθώς ανακτάτε δύναμη και ευελιξία, ο φυσιοθεραπευτής μας θα παρέχει εκπαίδευση για δραστηριότητες ειδικά για τη δουλειά σας ή τον αθλητισμό που κάνετε.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κοτσιού:

  • Ψηλοτάκουνα. Το να φοράτε ψηλοτάκουνα πιέζει τα δάχτυλα των ποδιών σας στο μπροστινό μέρος των παπουτσιών σας.
  • Παπούτσια που δεν σας κάνουν. Τα άτομα που φορούν παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά, πολύ στενά ή πολύ μυτερά, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κότσι.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Έχοντας αυτήν την φλεγμονώδη πάθηση μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε κότσι.
  • Κληρονομικότητα. Η τάση να αναπτύσσονται κουλούρια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικού προβλήματος με τη δομή ή την ανατομία του ποδιού σας.

Ποια τα συμπτώματα του βλαισού;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός βλαισού περιλαμβάνουν:
 
  • Εξόγκωμα στο εξωτερικό της βάσης του δακτύλου σας
  • Οίδημα, ερυθρότητα ή πόνο γύρω από την άρθρωση των δακτύλων σας
  • Κάλους – αναπτύσσονται εκεί όπου το πρώτο και το δεύτερο δάχτυλο τρίβονται το ένα με το άλλο
  • Συνεχόμενο πόνο ή πόνο που έρχεται και φεύγει
  • Περιορισμένη κίνηση του δακτύλου σας
 

Από τι προκαλείται;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς αναπτύσσεται ένα κότσι, αλλά η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν:
 
  • Τον κληρονομικό τύπο ποδιού
  • Ένταση στα πόδια ή τραυματισμοί
  • Ανωμαλίες που υπάρχουν κατά τη γέννηση
 
Το κότσι μπορεί να σχετίζεται με ορισμένους τύπους αρθρίτιδας, ιδιαίτερα φλεγμονώδεις τύπους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες για την πάθηση που αφορά τον Βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι) και το άλγος.
Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!