Μεταταρσαλγία

Τι είναι η μεταταρσαλγία;

Η μεταταρσαλγία είναι μια πάθηση στην οποία το μήλο του ποδιού σας πονάει και παθαίνει φλεγμονή.

Μπορεί να την αναπτύξετε εάν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως ανωμαλίες στα πόδια και φορώντας παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά.

Αν και γενικά δεν είναι σοβαρή, η μεταταρσαλγία μπορεί να σας θέσει εκτός δραστηριοτήτων. Ευτυχώς, οι θεραπείες στο σπίτι, όπως η εφαρμογή πάγου και η ξεκούραση, συχνά ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Όταν φοράτε κατάλληλα υποδήματα με απορροφητικές σόλες υπάρχει πιθανότητα να ελαχιστοποιήσετε ή να αποτρέψετε τη μελλοντική εμφάνιση της μεταταρσαλγίας.

Από τι προκαλείται η μεταταρσαλγία;

Κάποιες φορές, ένας μόνο παράγοντας μπορεί να προκαλέσει μεταταρσαλγία. Πιο συχνά, εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες, όπως:

  • Έντονη προπόνηση ή δραστηριότητα. Οι δρομείς απόστασης διατρέχουν κίνδυνο μεταταρσαλγίας, κυρίως επειδή το μπροστινό μέρος του ποδιού απορροφά σημαντική δύναμη όταν ένα άτομο τρέχει. Όμως, όποιος συμμετέχει σε τέτοια αθλήματα κινδυνεύει, ειδικά εάν τα παπούτσια του δεν του κάνουν ή είναι φθαρμένα.
  • Ορισμένα σχήματα ποδιών. Έχοντας καμάρα υψηλότερη από το φυσιολογικό, μπορεί να σημαίνει επιπλέον πίεση στα μετατάρσια. Ομοίως και έχοντας το δεύτερο δάχτυλο μεγαλύτερο από το μεγάλο δάχτυλο, το οποίο προκαλεί περισσότερο βάρος από το κανονικό να μετατοπιστεί στη δεύτερη μεταταρσική κεφαλή.
  • Ανωμαλίες ποδιών. Το να φοράτε πολύ μικρά παπούτσια ή ψηλοτάκουνα μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στο πόδι σας. Ένα δάκτυλο γερμένο προς τα κάτω και πρησμένα, οδυνηρά εξογκώματα στη βάση των μεγάλων δακτύλων σας μπορούν να προκαλέσει μεταταρσαλγία.
  • Υπερβολικό βάρος. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού σας βάρους μεταφέρεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας όταν κινείστε, τα επιπλέον κιλά σημαίνουν περισσότερη πίεση στα μετατάρσια σας. Η απώλεια βάρους μπορεί να εξαλείψει ή να μειώσει τα συμπτώματα.
  • Παπούτσια με κακή εφαρμογή. Τα ψηλοτάκουνα, τα οποία μεταφέρουν επιπλέον βάρος στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας, είναι μια κοινή αιτία μεταταρσαλγίας στις γυναίκες. Στενά παπούτσια ή αθλητικά παπούτσια που δεν διαθέτουν υποστήριξη και επένδυση μπορούν επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα.
  • Κατάγματα. Μικροκατάγματα στα μετατάρσια ή στα οστά των ποδιών μπορεί να είναι επώδυνα και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βάζετε βάρος στο πόδι σας.
  • Νεύρωμα Morton. Αυτή η μη καρκινική ανάπτυξη ινώδους ιστού γύρω από ένα νεύρο συμβαίνει συνήθως μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης μεταταρσικής κεφαλής. Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με τη μεταταρσαλγία και μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μεταταρσική πίεση.

Ποια η θεραπεία της μεταταρσαλγίας;

Συντηρητικά μέτρα, όπως η ξεκούραση, η αλλαγή παπουτσιών ή
η χρήσημεταταρσικής επένδυσης, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα συντηρητικά μέτρα δεν ανακουφίζουν τον πόνο σας και η μεταταρσαλγία σας περιπλέκεται από παθήσεις ποδιών, όπως σφυροδακτυλία, μπορεί να είναι μια επιλογή η χειρουργική επέμβαση για την εκ νέου ευθυγράμμιση των μεταταρσίων οστών.

Οι θεραπείες φυσιοθεραπείας στο iphysio περιλαμβάνουν εκπαίδευση, νάρθηκες και διορθωτικά παπούτσια, διατάσεις συγκεκριμένων μυών κάτω άκρων και ασκήσεις ενδυνάμωσης μικρών ποδιών.

i-physio φυσικοθεραπεία & Αποκατάσταση 
Φυσικοθεραπεία στην Αθήνα - Αργυρούπολη
- Βούλα - Γλυφάδα - Δάφνη - Ελληνικό - Νότια προάστια

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει μεταταρσαλγία, αλλά διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν:

  • Συμμετέχετε σε αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο και άλματα.
  • Φοράτε ψηλοτάκουνα, παπούτσια που δεν σας κάνουν ή παπούτσια με καρφιά.
  • Είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
  • Αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα ποδιών, όπως σφυροδακτυλία και κάλους στο κάτω μέρος των ποδιών σας.
  • Έχετε φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όπως ρευματοειδή ή ουρική αρθρίτιδα.

Ποια τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας;

Τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οξύ πόνο ή πόνο καψίματος στο μήλο του ποδιού σας – το μέρος της πατούσας ακριβώς πίσω από τα δάχτυλά σας
  • Πόνο που επιδεινώνεται όταν στέκεστε, τρέχετε, λυγίζετε τα πόδια σας ή περπατάτε – ειδικά χωρίς παπούτσια σε σκληρή επιφάνεια – και βελτιώνεται όταν ξεκουράζεστε
  • Πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών
  • Μια αίσθηση ότι υπάρχει ένα πετραδάκι στο παπούτσι σας

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!