Αρθρίτιδα Άκρας χείρας

Τι είναι η αρθρίτιδα άκρας χείρας;

Το χέρι και ο καρπός έχουν πολλές μικρές αρθρώσεις που δουλεύουν μαζί για να παράγουν κίνηση, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης που απαιτείται για να πλέξετε ή να δέσετε ένα κορδόνι.

Όταν οι αρθρώσεις επηρεάζονται από αρθρίτιδα, οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής μπορεί να γίνουν δύσκολες.

Η αρθρίτιδα άκρας χείρας ή αρθρίτιδα του χεριού μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του καρπού και του χεριού γενικότερα και μπορεί να έχει περισσότερες από μία αιτίες.

i-physio φυσικοθεραπεία & Αποκατάσταση
Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας άκρας χείρας

Πόνος

Τα αρχικά συμπτώματα της αρθρίτιδας άκρας χείρας περιλαμβάνουν μια αίσθηση «καψίματος» ή πόνο στις αρθρώσεις.

Ο πόνος εμφανίζεται συχνά μετά από περιόδους αυξημένης χρήσης των αρθρώσεων και μπορεί να μην γίνει αντιληπτός αμέσως, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ώρες αργότερα ή ακόμη και την επόμενη μέρα. Ο πρωινός πόνος και η δυσκαμψία είναι επίσης τυπικά συμπτώματα.

Πρήξιμο

Όταν η προσβεβλημένη άρθρωση υπόκειται σε μεγαλύτερη πίεση από ό,τι μπορεί να αντέξει, μπορεί να διογκωθεί σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω χρήση της άρθρωσης.

Ζέστη

Η άρθρωση μπορεί να αισθάνεται ζεστή στην αφή. Αυτό οφείλεται στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος.

Τριγμός και χαλαρότητα

Μπορεί να υπάρχει αίσθηση τριψίματος στην προσβεβλημένη άρθρωση. Αυτό προκαλείται από κατεστραμμένες επιφάνειες του χόνδρου που τρίβονται μεταξύ τους.

Οι δομές στήριξης της άρθρωσης μπορεί να είναι ασταθείς ή «χαλαρές, εάν η αρθρίτιδα οφείλεται σε κατεστραμμένους συνδέσμους.

Κύστες

Όταν η αρθρίτιδα επηρεάζει τις τελικές αρθρώσεις των δακτύλων, μπορεί να αναπτυχθούν μικρές κύστες. Έπειτα, οι κύστες μπορεί να προκαλέσουν βαθουλώματα ή ξεφλούδισμα στα νύχια του προσβεβλημένου δακτύλου.

Ποιες οι αιτίες οστεοαρθρίτιδας και παράγοντες κινδύνου;

Ορισμένοι παράγοντες που είναι πιο πιθανό να σας κάνουν να εμφανίσετε αρθρίτιδα άκρας χείρας είναι οι παρακάτω:

Ηλικία. Όσο μεγαλύτερος είστε, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητές σας.

Φύλο. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να την πάθουν.

Βάρος. Τα πιο αδύνατα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να την πάθουν από εκείνα που έχουν παχυσαρκία.

Τραυματισμοί. Αυτό περιλαμβάνει σπασμένα οστά και εξάρθρωση οστών.

Κοινά προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει λοιμώξεις, χαλαρούς συνδέσμους, υπερβολική χρήση και αρθρώσεις που δεν ευθυγραμμίζονται όπως θα έπρεπε.

Ποια η θεραπεία της αρθρίτιδας άκρας χείρας;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από αυτές τις θεραπείες για να διευκολύνει τον πόνο και τη χρήση του χεριού σας:

Παυσίπονα χάπια. Η ακεταμινοφαίνη και τα ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Συσκευές ακινητοποίησης. Ένας νάρθηκας, ένα στήριγμα ή ένας φάκελος στήριξης μπορεί να κρατήσει το χέρι σας σε σταθερή θέση για να μειώσει τον πόνο.

Φυσιοθεραπεία. Ένας ειδικός φυσιοθεραπευτής του iphysio μπορεί να σας δείξει ασκήσεις και τρόπους για να κάνετε καθημερινές ασκήσεις και δουλειές.

Για παράδειγμα, αντί να κουβαλήσετε τις σακούλες με τα ψώνια με τα δάχτυλά σας, μπορείτε να τις κουβαλήσετε στο αντιβράχιο σας.

Ενέσεις κορτιζόνης. Η ένεση στην άρθρωση μπορεί να βοηθήσει. Ο γιατρός σας θα σας προσφέρει τις ενέσεις λίγες φορές επειδή μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως λοίμωξη και εξασθενημένους συνδέσμους.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος;

Στα άκρα των οστών σας, υπάρχει ένα στρώμα λείου υλικού που ονομάζεται χόνδρος. Αυτός βοηθά στην απόσβεση των τριβών των αρθρώσεων και τους επιτρέπει να γλιστρούν εύκολα.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος φθείρεται. Τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας.

Η φθορά μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλους ιστούς στην άρθρωση να παράγουν φλεγμονώδη κύτταρα, τα οποία βλάπτουν περισσότερο.

Πώς προκαλείται η αρθρίτιδα του χεριού;

Με την πάροδο του χρόνου, εάν η αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, τα οστά που αποτελούν την άρθρωση μπορεί να χάσουν το φυσιολογικό τους σχήμα. Αυτό προκαλεί περισσότερο πόνο και περιορίζει περαιτέρω την κίνηση.

Με απλά λόγια, η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές.

Οι υγιείς αρθρώσεις κινούνται εύκολα λόγω ενός λείου, ολισθηρού ιστού που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Ο χόνδρος καλύπτει τα άκρα των οστών και παρέχει μια ομαλή επιφάνεια ολίσθησης για την άρθρωση.

Επικοινωνία

 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τις προσφερόμενες θεραπείες της αρθρίτιδας άκρας χείρας.

Κλείστε το ραντεβού σας οnline εύκολα και γρήγορα!